Ke Huy Quan: Από το Indiana Jones και το The Goonies μέχρι τα Όσκαρ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
13 Μαρτίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ο Ke Huy Quan ήταν παιδί-σταρ σε δύο από τις μεγαλύτερες ταινίες της δεκαετίας του 1980, αλλά παράτησε την υποκριτική όταν το Χόλιγουντ τον εγκατέλειψε. Τώρα έχει κάνει μια αναπάντεχη επιστροφή κερδίζοντας ένα Όσκαρ.

«Λένε ότι τέτοιες ιστορίες συμβαίνουν μόνο στις ταινίες», είπε ένας δακρυσμένος Quan στα Όσκαρ, καθώς παραλάμβανε το βραβείο του καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου συμβαίνει. Αυτό είναι το αμερικανικό όνειρο».

Είναι μια ιστορία που θα ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς αν ήταν η πλοκή μιας ταινίας. Ως παιδί, ο Quan μετακόμισε από το Βιετνάμ στο Χονγκ Κονγκ ως πρόσφυγας και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Κέρδισε κατά λάθος μια ακρόαση για να παίξει το μικρό κινέζο πορτοφολά, Short Round στο Indiana Jones and the Temple of Doom του 1984 και μετά πρωταγωνίστησε ως γκατζετάκιας στο The Goonies την επόμενη χρονιά.

Καθώς όμως μεγάλωνε, οι ρόλοι σταμάτησαν να έρχονται και αρκέστηκε στο να εργάζεται στα παρασκήνια ως συντονιστής κασκαντέρ και βοηθός σκηνοθέτη. Εμπνευσμένος από την ταινία του 2018, Crazy Rich Asians, αποφάσισε να συνεχίσει να κυνηγάει το όνειρό του στο Χόλυγουντ καθώς πλησίαζε τα 50 του χρόνια.

Ένας φίλος του ατζέντης συμφώνησε να τον εκπροσωπήσει – και δύο εβδομάδες αργότερα ο Quan είχε την ευκαιρία του με το Everything Everywhere All at Once. «Η μαμά μου είναι 84 ετών και είναι στο σπίτι και βλέπει. Μαμά, μόλις κέρδισα ένα Όσκαρ», είπε, κυριευμένος από τη συγκίνηση, φιλώντας το χρυσό αγαλματίδιο και κρατώντας το ψηλά. «Το ταξίδι μου ξεκίνησε σε μια βάρκα. Πέρασα ένα χρόνο σε έναν καταυλισμό προσφύγων και με κάποιο τρόπο κατέληξα εδώ στη μεγαλύτερη σκηνή του Χόλιγουντ».

indy

Ο Quan ήταν επτά ετών όταν έφυγε από το Βιετνάμ πάνω σε μια βάρκα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, καταλήγωντας στο Χονγκ Κονγκ με τον πατέρα του, ενώ η μητέρα του και τα τρία αδέρφια του πήγαν στη Μαλαισία. Η οικογένεια επανενώθηκε όταν μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1979, μια κίνηση που είπε ότι ήταν «τραυματική». «Ήμασταν πρόσφυγες», είπε ο Quan στον Guardian πέρυσι. «Κανείς δεν μας ήθελε. Μας κορόιδευαν όταν ήμασταν στο σχολείο. Μπορείτε να φανταστείτε τι κάνει αυτό στην ψυχική κατάσταση ενός παιδιού».

Η ζωή του έμελλε να αλλάξει όταν πήγε να υποστηρίξει τον μικρότερο αδερφό του σε μια ακρόαση για τονIndiana Jones σε ηλικία 12 ετών. Ο Quan δεν σκόπευε να κάνει ακρόαση, αλλά ο διευθυντής κάστινγκ του πρότεινε να δοκιμάσει κι αυτός. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Quan ήταν καθ’ οδόν για τη Σρι Λάνκα για να ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας. «Ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου», είπε.

goo

Μερικές από τις απεικονίσεις και τα θέματα της ταινίας έχουν έκτοτε επικριθεί, αλλά ο Quan πιστεύει ότι ο σκηνοθέτης Steven Spielberg αξίζει τα εύσημα. «Ο Spielberg ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έβαλε έναν ασιάτη σε μια υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ», είπε. «Ο χαρακτήρας μου ο Short Round είναι αστείος, είναι θαρραλέος και σώζει τον Indy». Στη συνέχεια, στο The Goonies, του οποίου η εκτελεστική παραγωγή έγινε από τον Spielberg, ο Quan συμμετείχε στο καστ μαζί με άλλους νεαρούς αστέρες όπως ο Sean Astin, ο Josh Brolin, ο Corey Feldman και η Martha Plimpton. Συνέχισε στις τηλεοπτικές κωμωδίες Together We Stand και Head of the Class. Αλλά, καθώς περνούσε η δεκαετία του ’90, οι προσφορές άρχισαν να μειώνονται. «Είναι πάντα δύσκολο να κάνεις τη μετάβαση από παιδί ηθοποιό σε ενήλικα», είπε στην Telegraph. «Αλλά όταν είσαι ασιάτης, τότε είναι 100 φορές πιο δύσκολο».

«Αν διάβαζες 100 σενάρια, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα κανένα από αυτά να μην περιείχε βασικούς ασιάτες χαρακτήρες. Πολλές φορές, ήμασταν το αστείο. Όταν είσαι στα 20 σου υποτίθεται ότι είναι τα χρυσά σου χρόνια και το μόνο που έκανα ήταν να περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο». Σταμάτησε να περιμένει και μόνο μετά την επιτυχία του Crazy Rich Asians το 2018 αποφάσισε να προσπαθήσει να επιστρέψει στην οθόνη. «Θυμάμαι όταν είδα αυτή την ταινία σε ένα θέατρο τρεις φορές. Έκλαιγα κάθε φορά», είπε. «Ήταν πραγματικά τότε που άρχισε να γεννιέται η ιδέα να επιστρέψω στις ρίζες μου».

http://www.youtube.com/watch?v=PbCrJ3jY3Ag

Όταν έλαβε το σενάριο για το Everything Everywhere All At Once, μάλλον δεν περίμενε ότι θα τον πήγαινε μέχρι τα Όσκαρ. Στα χαρτιά, η ταινία ήταν μια δύσκολη περίπτωση για να τα καταφέρει εισπρακτικά. Είναι μια διασταύρωση ανάμεσα σε ένα indie δράμα για μια οικογένεια μεταναστών, μια τρελή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και μια ταινία δράσης με super heroes. Ο Quan υποδύεται τον Waymond Wang, τον σύζυγο της υπεύθυνης πλυντηρίου, Michelle Yeoh – καθώς και πολλές εκδοχές του Waymond από εναλλακτικά σύμπαντα.

Είπε ότι δεν ήταν σίγουρος πώς θα αντιδρούσαν οι θεατές βλέποντας ένα πρώην παιδί να πρωταγωνιστεί ως μεσήλικας. «Ήμουν 50 χρονών όταν αποφάσισα να επιστρέψω στην υποκριτική», είπε στους Los Angeles Times. «Χρειάστηκε θάρρος να δώσω φωνή σε αυτό το όνειρο που είχα, ένα όνειρο από το οποίο έπρεπε να φύγω και δεν πίστευα ότι θα έβρισκε το δρόμο της επιστροφής».

Σε ένα twist της μοίρας, ήταν ένας από τους παλιούς συμπρωταγωνιστές του που τον βοήθησε να εξασφαλίσει τον ρόλο της επιστροφής του. Ο Jeff Cohen, ο οποίος έπαιζε τον Chunk στο The Goonies, είχε επανεφεύρει τον εαυτό του ως δικηγόρο στον χώρο της show business και βοήθησε τον Quan να διαπραγματευτεί το συμβόλαιό του. Ο παραγωγός της ταινίας είπε ότι «δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπρεπε να μιλήσει με τον Chunk και τον Data για την ταινία του».

Τόσο ο Quan όσο και η ταινία του έχουν πλέον κερδίσει το Χόλιγουντ. Το Everything Everywhere κέρδισε επτά Όσκαρ συνολικά την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης ηθοποιού για την Yeoh.

http://www.youtube.com/watch?v=wxN1T1uxQ2g

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved