Ο James Cameron επιλέγει τις 15 αγαπημένες του ταινίες

Wikimedia Commons / Steve Jurvetson
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
20 Απριλίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Από το Borat και το Inception, μέχρι το Taxi Driver και το Resident Evil.

Γεννημένος στο Οντάριο του Καναδά το 1954, ο James Cameron δούλεψε για πρώτη του φορά στον κινηματογράφο το 1980, με την ταινία επιστημονικής φαντασίας του Roger Corman, Battle Beyond The Stars. Μετά από μια όχι και τόσο επιτυχημένη απόπειρα ως σκηνοθέτης στο Piranha Part Two: The Spawning, ο Cameron άρχισε να δουλεύει στο The Terminator του 1984, η επιτυχία του οποίου άνοιξε το δρόμο για τις ταινίες Aliens, The Abyss και Terminator 2. Στη συνέχεια, το 1997, έχοντας συνδέσει το όνομά του με ταινίες με τέρατα, ο Cameron κυκλοφόρησε τον Τιτανικό, το οποίο έσπασε όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων και κέρδισε 11 βραβεία Όσκαρ. Η επιτυχία του Τιτανικού στο box office επισκιάζεται μόνο από μία άλλη ταινία: το σίκουελ του Avatar του ίδιου του Cameron, The Way of Water.

Δεδομένου ότι είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά σκηνοθέτης του Χόλιγουντ, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δημοσιογράφοι ρωτούν τόσο συχνά τον Cameron για τις κινηματογραφικές του επιρροές. Έχει ονομάσει αμέτρητες αγαπημένες ταινίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά υπάρχει μια κλασική ταινία του Χόλιγουντ που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά: Ο Μάγος του Οζ του 1937.

«Η αγαπημένη μου ταινία είναι ο Μάγος του Οζ», είχε δηλώσει ο Cameron στο περιοδικό Empire το 2022. «Έχει μείνει μαζί μου, όλη μου την ζωή. Από την πρώτη φορά σε μια ασπρόμαυρη τηλεόραση ως παιδί στις αρχές της δεκαετίας του ’60, μέχρι τις πολλές οικογενειακές προβολές του μέχρι σήμερα. Είναι ακόμα τόσο μαγικό τώρα όσο ήταν τότε. Εκείνη η στιγμή που η Dorothy ανοίγει την πόρτα και βγαίνει από τον ασπρόμαυρο κόσμο της και εισέρχεται στην ζωντανή technicolor χώρα του Οζ, ακόμα με πιάνει. Η ιδιοφυΐα αυτής της σκηνής και το πώς πρέπει να έκοψε την ανάσα του κοινού το 1939».

Μια τέτοια ταινία φιλική προς την οικογένεια φαίνεται παράξενη επιλογή για κάποιον που πέρασε την πρώιμη καριέρα του δουλεύοντας σε ταινίες για τα πιράνχας που τρώνε σάρκες και τα ρομπότ που κρατούν όπλα. Κρίνοντας από ορισμένες από τις άλλες επιλογές του, ωστόσο, ο Cameron εξακολουθεί να είναι εξίσου ενθουσιασμένος από τις αιματοχυσίες. Σε μια συνέντευξη του 2020, και πάλι στο Empire, ομολόγησε την αγάπη του για το Resident Evil του 2002, μια από τις λίγες επιτυχημένες μεταφορές βιντεοπαιχνιδιών στην οθόνη. «Μία από τις ταινίες που πραγματικά πιστεύω ότι είναι πολύ όμορφα φτιαγμένη, είναι το Resident Evil», αποκάλυψε. «Το να βλέπεις τη Michelle Rodriguez σε εκείνη την ταινία, να κινείται σαν αυτό το άγριο πλάσμα, είναι πολύ ωραίο θέαμα».

Ο Cameron έχει επίσης μια αδυναμία για το πρωτότυπο Alien, σε σκηνοθεσία Ridley Scott. «Το franchise έχει κάπως χάσει τον προσανατολισμό του», είπε ο σκηνοθέτης στο Vulture το 2017. «Ο Ridley Scott έκανε την πρώτη ταινία και ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά κινηματογραφιστών και θαυμαστών επιστημονικής φαντασίας και έχουν υπάρξει τόσες πολλές ταινίες που στιλιστικά βασίζονται σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων του δικού μου Aliens. Την έκανα κάπως σαν fanboy. Ήθελα να τιμήσω την ταινία του, αλλά και να πω αυτό που έπρεπε να πω. Μετά από αυτό, δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη».

Ο Cameron επανέλαβε την αγάπη του για το κινηματογραφικό στυλ του Ridley. «Θα περιμένω στην ουρά για οποιαδήποτε ταινία του Ridley Scott, ακόμα και για μια όχι και τόσο σπουδαία, γιατί είναι τόσο καλός καλλιτέχνης και τόσο σπουδαίος σκηνοθέτης», πρόσθεσε. «Πάντα μαθαίνω από αυτόν».

Αλλά, σε σύγκριση με μια από τις ταινίες στη λίστα του Cameron, ακόμη και τα τεχνικά σχεδιασμένα jump scares του Ridley στο Alien φαίνονται ήμερα. «Η πιο ενστικτώδης στιγμή αντίδρασης του κοινού που θυμάμαι από τα πρώτα μου χρόνια όταν πήγαινα στο σινεμά, είναι το jump-scare στο Wait Until Dark», είπε ο Cameron στο ίδιο κομμάτι του Empire. «Οι άνθρωποι μπορούν να μιλάνε για Alien ή Psycho ή οτιδήποτε άλλο όλη την ημέρα, αλλά η σκηνή που θυμάμαι έντονα να ταρακουνάει την αίθουσα ήταν όταν ο Alan Arkin, ο δολοφόνος —που θεωρείται από το κοινό νεκρός— πήδηξε από το σκοτάδι και άρπαξε την τυφλή Audrey Hepburn».

Μπορείτε να δείτε παρακάτω τις 15 αγαπημένες ταινίες του James Cameron.

  • The Wizard of Oz (Victor Fleming, 1939)
  • Resident Evil (Paul W. S. Anderson, 2002)
  • Alien (Ridley Scott, 1979)
  • Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1976)
  • Jaws (Steven Spielberg, 1975)
  • Butch Cassidy and the Sundance Kid (George Roy Hill, 1969)
  • Wait Until Dark (Terence Young, 1967)
  • Borat (Larry Young, 2006)
  • The Woman King (Gina Prince-Bythewood, 2022)
  • Star Wars Episode IV: A New Hope (George Lucas, 1977)
  • Inception (Christopher Nolan, 2010)
  • Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976)
  • The Godfather (Francis Ford Coppola,1972)
  • 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)
  • Dr Strangelove (Stanley Kubrick, 1964)

http://www.youtube.com/watch?v=MKeTME_tRUI

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved