Η ταινία Barbie με την Margot Robbie, απαγορεύτηκε στο Βιετνάμ εξαιτίας ενός χάρτη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
5 Ιουλίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Με την ταινία «Barbie» της Greta Gerwig να κυκλοφορεί στα τέλη αυτού του μήνα, ολόκληρος ο κόσμος προετοιμάζεται για ένα ροζ «Barbie Summer». Όλος ο κόσμος εκτός από το Βιετνάμ, δηλαδή. Αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία της ταινίας, αναφέροντας ως βασικό λόγο μία συγκεκριμένη σκηνή με ένα παράξενο, καρτουνίστικο παγκόσμιο χάρτη στο background.

Βιετναμέζοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η ταινία περιλαμβάνει έναν χάρτη που απεικονίζει την λεγόμενη «γραμμή με τις εννέα παύλες», ένα αμφιλεγόμενο σύνολο γραμμών που λειτουργεί ως άτυπο σύνορο και αντιπροσωπεύει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στη θάλασσα ανάμεσα σε Κίνα και Βιετνάμ. Το Βιετνάμ έχει επίσης αξιώσεις στην περιοχή και διαφωνεί με την Κίνα για το επίμαχο θέμα εδώ και δεκαετίες.

«Δεν δίνουμε άδεια κυκλοφορίας στην αμερικανική ταινία Barbie στο Βιετνάμ, επειδή περιέχει την προσβλητική εικόνα της γραμμής με τις εννέα παύλες», δήλωσε ο Vi Kien Thanh, επικεφαλής του Τμήματος Κινηματογράφου του Βιετνάμ. Η επίσημη απόφαση να μπλοκάρει την κυκλοφορία της ταινίας, ελήφθη από το Εθνικό Συμβούλιο Αξιολόγησης και Κατάταξης Κινηματογράφου της χώρας.

Προς υπεράσπιση της Barbie, η ταινία σίγουρα δεν παίρνει άριστα στο μάθημα της γεωγραφίας. Στην επίμαχη σκηνή, οι χώρες δείχνουν κατακερματισμένες, σαν τεράστια νησιά ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι ο χάρτης μάλλον σχεδιάστηκε από κάποιο μαθητή του νηπιαγωγείου. Οι χώρες δεν είναι ευδιάκριτες, ενώ δύο μεγάλα κομμάτια του χάρτη φέρουν τον τίτλο «Αφρική» και «Ασία» και ακριβώς έξω από την «Ασία» υπάρχει μια διακεκομμένη γραμμή, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι η «γραμμή με τις εννέα παύλες». Ακόμα κι έτσι, η γραμμή αποτελείται από οκτώ παύλες και όχι εννέα και ο χάρτης είναι υπερβολικά καρτουνίστικος με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τον πάρεις στα σοβαρά.

Από την άλλη πλευρά, το θέμα των θαλάσσιων διεκδικήσεων μεταξύ των δύο κρατών είναι πραγματικό και αρκετά αμφιλεγόμενο. Άρα, για ποιο λόγο η ταινία να συμπεριλάβει αυτή την σκηνή όταν δεν είναι απαραίτητο; Μοιάζει τελείως ανεύθυνο και σίγουρα δεν κολλάει με το γενικό feeling μιας ταινίας που ονομάζεται Barbie. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το κακό έγινε και τώρα το «Barbie Summer» δεν θα φτάσει ποτέ στους κατοίκους του Βιετνάμ. Φαίνεται ότι το Oppenheimer του Christopher Nolan δεν είναι τελικά το μόνο γεωπολιτικό blockbuster του καλοκαιριού.

Η Barbie θα κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες την προσεχή Κυριακή 9 Ιουλίου και θα βγει στους κινηματογράφους στον υπόλοιπο κόσμο στις 21 Ιουλίου. Το soundtrack θα κυκλοφορήσει την ίδια μέρα, με τους Nicki Minaj, Ice Spice, Charli XCX, Dua Lipa, Karol G και PinkPantheress.

http://www.youtube.com/watch?v=pBk4NYhWNMM

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved