Η ταινία που προκάλεσε ανασφάλεια στον Steven Spielberg

©Instagram/ stevenspielbergfans
BETH TSALIKI
/
3 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ανήκει στο αμερικανικό κινηματογραφικό κίνημα του «Νέου Hollywood». Στο ίδιο κίνημα, που λέγεται επίσης και Αμερικανικό Νέο Κύμα, ανήκουν οι Φράνσις Φορντ Κόπολα, Μάρτιν Σκορσέζε και Τζορτζ Λούκας. Αυτή η μεγάλη ομάδα που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και έδρασε έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αποτέλεσε το μεταβατικό βήμα από τον παλιό κινηματογράφο σε έναν πιο σύγχρονο. Αυτή η «παρέα» είχε επίσης και ένα τρίτο όνομα: «The Movie Brats».

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μας έχει δώσει τα αγαπημένα Jaws, ET , Schindler’s List , Saving Private Ryan και Jurassic Park, αλλά και πολλούς άλλους τίτλους. Όμως, ο Σπίλμπεργκ για κάποια ταινία δεν ήταν και τόσο σίγουρος…

Ο σκηνοθέτης έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην ταινία «Hook» (1991) στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ρόμπιν Γουίλιαμς. Είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου και μυθιστορήματος του Τζ. Μ. Μπάρι, Πίτερ Παν. Ωστόσο, παρουσιάζει αρκετές διαφορές με το κύριο έργο. Στην ταινία ο Πίτερ Μπάνινγκ (Ρόμπιν Γουίλιαμς) είναι ένας διαπρεπής μεγαλοδικηγόρος με οικογένεια. Δεν μένει πια στην Χώρα του Ποτέ και δυστυχώς έχει ξεχάσει να χρησιμοποιεί την φαντασία του και τις θετικές σκέψεις. Έχει όλη την ώρα δουλειά και έτσι είναι αποτραβηγμένος από τα παιδιά του. Ο Hook (Dustin Hoffman) θα κάνει την εμφάνισή του απαγάγωντας τα παιδιά του ζητώντας εκδίκηση για την προ ετίας ήττα του από τον Πίτερ-Παν. Έτσι, ο Πίτερ Μπάνινγκ θα γίνει ο Πίτερ Παν με την βοήθεια της Τίνκερ-Μπελ και των Χαμένων παιδιών. Θα προσπαθήσει να ξαναπετάξει χρησιμοποιώντας τις θετικές σκέψεις και να πάρει πίσω τα παιδιά του.

Παρά τα κέρδη της ταινίας, το «Hook» δεν γνώρισε την εύνοια των κριτικών. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο πρόγραμμα Kermode & Mayo Film Review το 2012, ενώ προωθούσε την ταινία «Λίνκολν» , ο Σπίλμπεργκ περιέγραψε το «Hook» ως μια από τις χειρότερες στιγμές του ως σκηνοθέτη.

Παραδέχτηκε ότι του είναι δύσκολο να την παρακολουθήσει: «Ακόμα δεν μου αρέσει αυτή η ταινία. Ελπίζω κάποια μέρα να τη δω ξανά και να μου αρέσει έστω και λίγο».

Ο Σπίλμπεργκ επανέφερε το θέμα για άλλη μια φορά το 2018, σε συνέντευξή του στο Empire:

«Δεν είχα εμπιστοσύνη στο σενάριο. Είχα εμπιστοσύνη στην πρώτη πράξη, και είχα εμπιστοσύνη και στον επίλογο. Δεν είχα εμπιστοσύνη στο «σώμα» του σεναρίου. Δεν ήξερα ακριβώς τι έκανα και έτσι όταν ένιωθα ανασφάλεια, ενίσχυα τα χρώματα και μεγάλωνα τα σκηνικά».

Παρόλο που το «Hook» δεν αρέσει στον ίδιο τον σκηνοθέτη του, αποτελεί μία ταινία που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά επικεντρώνονται στο παραμύθι, ενώ οι ενήλικες μπαίνουν στην θέση ενός τρίτου ματιού παρατηρώντας τον εαυτό τους στις οικογενειακές καταστάσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα μεγάλα παιδιά να παρασυρθούν στο ίδιο παραμύθι μαζί με τα μικρά. Αυτή τη δυνατότητα μας χαρίζει το «Hook» του Steven Spielberg.

Δείτε το trailer του «Hook»:
http://www.youtube.com/watch?v=c-vwgt8cwEM

 

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved