Ο Μάρτιν Σκορσέζε αναλύει πώς τράβηξε τη σκηνή του “funny how” στο Goodfellas

©Warner Bros
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
9 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

To 1990 βγήκε στις αίθουσες μια από τις εμβληματικότερες ταινίες του κινηματογράφου, το Goodfellas του Martin Scorsese. Βέβαια, με cast όπως Robert De Niro, Ray Liotta και Joe Pesci δεν έχασε ποτέ κανείς!

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του Χένρι Χιλ (που υποδύεται ο Liotta), ο οποίος ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας του οργανωμένου εγκλήματος της Νέας Υόρκης το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι Pesci και De Niro δίνουν ίσως από τις καλύτερες ερμηνείες της ζωής τους. Ενσαρκώνουν δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Χιλ, οι οποίοι, όπως και ο Χιλ, βασίστηκαν σε αληθινούς χαρακτήρες από το βιβλίο Wiseguy του σεναριογράφου Nicholas Pileggi, που εκδόθηκε το 1985.

Σε συνέντευξή του στο GQ, ο Scorsese εξήγησε ότι ο Joe Pesci δεν ήθελε αρχικά να είναι στην ταινία. «Ήθελα ο Joe Pesci να είναι οπωσδήποτε στην ταινία, όμως δεν νομίζω ότι ήταν πολύ θετικός», άρχισε ο σκηνοθέτης. «Ξέρω ότι του αντιστάθηκε του ρόλου. Μου είπε, “Δεν ξέρω εγώ από γκάνγκστερ …” και του απάντησα “Ναι, αλλά Joe, αυτός ο χαρακτήρας, είναι πραγματικά ενδιαφέρων. Βασίζεται σε έναν πραγματικό άντρα”».

Φυσικά στο τέλος ο Pesci συμφώνησε να συμμετέχει στην ταινία και έτσι δημιουργήθηκε μια από τις πιο αξιομνημόνευτες σκηνές του κινηματογράφου, για την οποία ο Scorsese παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε στο σενάριο. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η σκηνή με την ατάκα «Πώς είμαι αστείος;» (How am I funny?) του Pesci δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον ηθοποιό. Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος του Goodfellas ήταν ένα παιχνίδι αυθορμητισμού και ιδεών.

Πιο συγκεκριμένα είπε: «Ναι. Όσον αφορά το Goodfellas, ήταν αυθόρμητο, αλλά η βάση είχε γραφτεί στο σενάριο. Ο Joe Pesci έμπαινε και έλεγε, ‘’Θέλω να κάνω αυτή τη σκηνή…’’ και απαντούσαμε ‘’Απλά κάνε το’’. Το κάναμε πρόβα και συμπληρώναμε το σεράριο με τα καινούργια στοιχεία».

«Μια μέρα είπε, “κάτι μου συνέβη παλιά”. Ήμασταν σε ένα εστιατόριο. Είπα, “πες μου!”, “Δεν μπορώ να σου πω εδώ.” Είπα, ας πάμε στη θέση μου. Λοιπόν πήγαμε. Λέει, “Θα το παίξω έτσι.” Και το έκανε.

Είπα, “Ξέρω ακριβώς πού να το προσθέσω.” Δεν ήταν καν στο σενάριο. Δεν το έγραψα. Είπα “θα το στριμώξουμε μια μέρα στα γυρίσματα.”» Έτσι γυρίστηκε η σκηνή του εστιατορίου όπου ο Pesci λέει, «Πώς είμαι αστείος;». Στη σκηνή ο Tommy λέει μια ιστορία που κάνει όλους στο τραπέζι να γελάσουν, κάτι που ωθεί τον Liotta Hill να τον επαινέσει ως αστείο τύπο. Ωστόσο, ο Tommy το εκλαμβάνει ως προσβολή και όχι ως κομπλιμέντο, μετατρέποντας μια χιουμοριστική στιγμή σε μια σκηνή γεμάτη ένταση.

Ο Liotta αποκάλυψε πως σκηνή βασίστηκε σε προσωπική εμπειρία του Pesci. Όταν ο ηθοποιός ήταν πολύ νεότερος και δούλευε σε ένα εστιατόριο, είπε σε έναν «τύπο με πολλές άκρες» ότι ήταν αστείος, κάτι που προκάλεσε παρόμοια αντίδραση με αυτήν του Tommy. Τριάντα χρόνια μετά, το Goodfellas παραμένει κλασικό και αγαπημένο ενώ η σκηνή έχει εμπνεύσει πολλά memes.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved