Netflix: Το ντοκιμαντέρ What’s Next? The Future with Bill Gates είναι κάτι που πρέπει να δεις!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
20 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, “What’s Next? The Future with Bill Gates”, αποτελεί μια συναρπαστική εξερεύνηση των πιο άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα. Ο Bill Gates, με τη χαρακτηριστική του αμεσότητα, την πραότητα και την επιστημονική του γνώση, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των προκλήσεων που μας περιμένουν και των πιθανών λύσεων που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας και όχι μόνο.

Η σειρά καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή μέχρι την ανισότητα και τις παγκόσμιες επιδημίες. Κάθε επεισόδιο καλύπτει ενδελεχώς ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, παρουσιάζοντας από επιστημονική σκοπιά τα θετικά και τα αρνητικά του ζητήματος, τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις προοπτικές για το μέλλον.

Η επιστήμη αποτελεί κεντρικό άξονα του ντοκιμαντέρ και ο Gates υπογραμμίζει τον καθοριστικό της ρόλο στη λύση ή έστω σε μια επαρκή αντιμετώπιση των προκλήσεων και των προβλημάτων του μέλλοντος.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία των χωρών και των κυβερνήσεων. Ο ίδιος έχει διαθέσει σχεδόν τη μισή του περιουσία στην έρευνα αλλά και σε οργανισμούς που ασχολούνται άμεσα με την επίλυση τεράστιων και άμεσων προβλημάτων όπως είναι η φτώχια.

Μάλιστα, στο κομμάτι παγκόσμια φτώχια αναλύεται και η ουσιαστική έννοια της ανισότητας η οποία δεν είναι απαραίτητα απλά οικονομική – που είναι το πρώτο πράγμα που θα περάσει από το μυαλό κάποιου – αλλά μπορεί να αφορά στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόσβαση σε καθαρό νερό και τροφή καθημερινά.

Το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι από τα πιο επείγοντα και μάλλον δυσεπίλυτα ζητήματα με τα οποία ασχολείται το ντοκιμαντέρ. Παρακολουθώντας το κατανοείς το μέγεθος του προβλήματος και πόσο ανήμπορους έχουμε καταστήσει τους εαυτούς μας μπροστά σε αυτό. Ο Bill Gates προσφέρει κάποιου είδους ελπίδα όμως η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι κυβερνήσεις και οι δισεκατομμυριούχοι αυτού του πλανήτη δεν είναι πολύ σε mood συνεργασίας ειδικότερα όταν οι δεύτεροι πρέπει να δώσουν πολλά χρήματα ώστε να κάνουν «πράσινη στροφή».

Η σειρά θα σου προκαλέσει ένα μείγμα συναισθημάτων. Αρχικά είναι ένα παράθυρο στο μέλλον. Οι επιστημονικές μελέτες και τα projects στα οποία δουλεύουν οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή θα εκτινάξουν το μυαλό σου. Προσωπικό αγαπημένο επεισόδιο το πρώτο της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο μεγιστάνας έχει ανοίξει έναν κύκλο επενδύσεων που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που σίγουρα θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα στο μέλλον – αν δεν το κάνουν ήδη – προσπαθώντας να δημιουργήσει δικλίδες ασφαλείας για τις επόμενες γενιές.