Θέατρο: Δύο παραστάσεις στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσετε

POP UP TEAM
/
9 Ιουλίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ο κατά φαντασίαν ασθενής

Η κοινωνικοπολιτική σάτιρα του σπουδαίου Γάλλου κωμωδιογράφου που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του, καυτηριάζει την άκρατη πίστη στη νέα θρησκεία, την επιστήμη και την ιατρική, μέσα από την ιστορία του φιλάργυρου αριστοκράτη Αργκάν που γίνεται θύμα τσαρλατάνων και κομπογιαννιτών γιατρών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο φόβο και λυμαίνονται το ιατρικό επάγγελμα. Ο ίδιος ζει μια άνετη ζωή μέσα στον πλούτο και στα προνόμια. Θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου και καταδυναστεύει τους γύρω του απαιτώντας να υπηρετούν τις παραξενιές και τα καπρίτσια του. Παρόλα αυτά, υποφέρει καθώς νιώθει ότι κάτι του φταίει. Τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του είναι η πολύ κλονισμένη υγεία του. Γι’ αυτό και έχει καλέσει όλους τους γιατρούς για να του βρουν θεραπεία. Δοκιμάζουν πάνω του όλες τις δοκιμασμένες και πειραματικές θεραπείες με σκοπό να τον απαλλάξουν από την «άγνωστη» ασθένειά του, ενώ ταυτόχρονα του ζητούν τεράστια χρηματικά ποσά ως αμοιβή. Καθώς βλέπει ότι οι «επιστήμονες» προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν, αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με ένα γιατρό προκειμένου να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα, αδιαφορώντας αν εκείνη είναι ερωτευμένη με άλλον.

Διασκ.-σκηνοθ.: Αιμ. Χειλάκης, Μ. Δούνιας

Ερμηνεύουν: Αιμ. Χειλάκης, Αθ. Μαξίμου, Μ. Αλικάκη, Θ. Ρωμανίδης, Ν. Γκέλια, Κ. Μαγκλάρας, Γ. Ζυγούρης, Δ. Φιλιππίδης, Β. Διαμαντοπούλου. Σκην.: Γ. Γαβαλάς. Κοστ.: Αλ. Θεοδωράκη. Μουσ.: Θ. Οικονόμου. Φωτ.: Ν. Βλασόπουλος.

INFO: Δευτ. 8/7, 9 μ.μ., Έως 07/08/2024, Θέατρο Βράχων  «Μελίνα Μερκούρη»

Ηρακλής μαινόμενος

Ο Ευριπίδης, σε αυτό το σπάνια παιζόμενο έργο του, βάζει στο επίκεντρο τον Ηρακλή. Το μυθικό αυτό πρόσωπο θα κατρακυλήσει στην πιο επώδυνη συντριβή και από ημίθεος θα γίνει μίασμα, μέσα από ένα ανελέητο παιχνίδι των Θεών. Σ’ αυτό, το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ποιητή, τόπος δράσης είναι η Θήβα, που βρίσκεται σε καθεστώς τυραννίας από τον Λύκο, αφότου ο Ηρακλής έφυγε για τον τελευταίο του άθλο. Ο πατέρας και η σύζυγος του Ηρακλή, εξόριστοι και μελλοθάνατοι, δεν έχουν καμία ελπίδα. Το ίδιο και ο Χορός που βρίσκεται ξαφνικά δούλος στο καθεστώς του Τυράννου Λύκου. Όταν ο Ηρακλής έρχεται από τον Άδη έχοντας καταφέρει όλους τους άθλους, ανατρέπει τον Λύκο και όλα δείχνουν ότι το τέλος τους θα είναι αίσιο. Αλλά η βούληση των Θεών – η Τυραννία του Ηρακλή – βάφει τα χέρια του ήρωα με το πιο νοσηρό αίμα. Το αίμα της γυναίκας και των παιδιών του, που θα σκοτώσει κεντρισμένος από τη μανία της Λύσσας.

Σκηνοθ.: Δ. Καραντζάς

Ερμηνεύουν: Π. Δαδακαρίδης, Γ. Γάλλος, Σ. Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άν. Καλαϊτζίδου, Αιν. Τσαμάτης, Ν. Μήλιας. Μουσικοί επί σκηνής: Φ. Σιώτας, Δ. Χατζηζήσης. Σκην.: Κ. Σκουρλέτης. Κοστ.: Ιωάν. Τσάμη. Μουσ.: Φ. Σιώτας. Φωτ.: Δ. Κασιμάτης.

INFO: Παρ. 5, Σάβ.6/7, 8.45 μ.μ., Έως: 13/09/2024, Κηποθέατρο Παπάγου

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved