Η πρώτη Πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάζεται και Πανσέληνος του Κυνηγού ή αλλιώς Πανσέληνος της Σοδειάς

Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι του φθινοπώρου και αναμένεται να κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Το ολόγιομο φεγγάρι έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης προς 2α Οκτωβρίου, οπότε και ολοκληρώθηκε η πρώτη Πανσέληνος του μήνα.

Αυτό σηματοδότησε το τέλος του καλοκαιριού και τις αρχές του Φθινοπώρου και σε πολλές περιοχές την ονόμασαν εκτός από Πανσέληνο του Κυνηγού και Πανσέληνο της Σοδειάς, καθώς οι αγρότες τα παλιά χρόνια εργάζονταν πολλές φορές έως αργά το βράδυ, υπό το φως και τη βοήθεια του φεγγαριού.

Πότε πέφτει η δεύτερη Πανσέληνος

Η δεύτερη Πανσέληνος ή αλλιώς "θλιμμένη Σελήνη" (Blue moon) θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Οκτωβρίου. H πανσέληνος της 31ης Οκτωβρίου θα γίνει τη βραδιά του Χαλοουίν και όπως αναφέρει το usatoday η επόμενη πανσέληνος την ίδια μέρα θα ξαναέρθει το 2039.

Μπλε φεγγάρι αποκαλείται η δεύτερη πανσέληνος που είναι δυνατό να συμβεί στη διάρκεια ενός μήνα και ο όρος δεν αναφέρεται στο χρώμα του φεγγαριού, αν και το φεγγάρι μπορεί υπό κάποιες συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας να έχει τέτοια απόχρωση.