Η λέξη lockdown έχει προσδιορίσει τόσες πολλές ζωές σε όλο τον κόσμο το 2020, ονομάστηκε λέξη της χρονιάς από το Collins Dictionary.

Το Lockdown ορίζεται από το λεξικό Collins ως "η επιβολή αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους" και η χρήση του έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος.

Η λέξη που καταγράφηκε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια φορές σε ιστότοπους, βιβλία και εφημερίδες, καθώς και σε προφορικό υλικό από ραδιόφωνο, τηλεόραση και συνομιλίες, σημείωσε αύξηση 6.000% στη χρήση του. Το 2019, υπήρχαν 4.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις της λέξης που χρησιμοποιήθηκαν.

Αντανάκλαση της κοινωνίας μας
"Η γλώσσα είναι μια αντανάκλαση του κόσμου γύρω μας και το 2020 κυριαρχείται από την παγκόσμια πανδημία", λέει η Helen Newstead, σύμβουλος περιεχομένου γλώσσας Collins. "Επιλέξαμε το lockdown ως τη λέξη της χρονιάς, διότι ενσωματώνει την κοινή εμπειρία δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έπρεπε να περιορίσουν την καθημερινή τους ζωή για να περιορίσουν τον ιό.

Το lockdown έχει επηρεάσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, μελετάμε, ψωνίζουμε και κοινωνικοποιούμαστε. Καθώς πολλές χώρες μπαίνουν σε ένα δεύτερο lockdown δεν είναι μια λέξη της χρονιάς για να τη γιορτάσουμε, αλλά, ίσως, αυτή που συνοψίζει το έτος για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Άλλες λέξεις που σχετίζονται με πανδημία, όπως ο κορονοϊός, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αυτο-απομόνωση και η περιουσία ήταν στη λίστα των 10 κορυφαίων λέξεων στο λεξικό. Προηγούμενες λέξεις της χρονιάς για το Collins περιλαμβάνουν την απεργία για το κλίμα το 2019, εφάπαξ χρήση το 2018, ψεύτικες ειδήσεις το 2017 και Brexit το 2016. Φέτος οι 10 πρώτες περιλάμβαναν τη λέξη Megxit, που ορίστηκε ως "η απόσυρση του Δούκα και της Δούκισσας του Sussex από τα βασιλικά καθήκοντα, ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Η συντομογραφία BLM, για το Black Lives Matter, μπήκε επίσης στη λίστα.

Αυτές είναι οι δέκα πιο δημοφιλείς λέξεις:

- coronavirus (κορoνοϊός)
- furlough (αναστολή σύμβασης εργασίας)
- key worker (αφορά εργαζόμενους κλειδιά για τη λειτουργία της κοινωνίας)
- lockdown
- Megxit
- mukbang (πρόκειται για βίντεο ο πρωταγωνιστής του οποίου καταναλωνει μεγάλες ποσότητες φαγητού)
- self-isolate (αυτοαπομόνωση)
- social distancing (κοινωνική απόσταση)
- TikToker

 

Με πληροφορίες από τον Guardian