9χρονη Βρετανίδα γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που πεθαίνει από ατμοσφαιρική ρύπανση

POP UP TEAM
/
19 Δεκεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Μπορεί να έχασε τη ζωή της τον Φεβρουάριο του 2013, αλλά μόλις τώρα ανακοινώθηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή, ότι η 9χρονη Έλα Αντό Κίσι Ντέμπρα από το Λονδίνο είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που, επιβεβαιωμένα, πέθανε εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο θάνατός της ήρθε μετά από μια σοβαρή κρίση άσθματος που οδήγησε σε καρδιακό επεισόδιο. Η χαμηλή ποιότητα του αέρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και την επιδείνωση του προβλήματος υγείας της, όπως αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής Φίλιπ Μπάρλοου.

Ο θάνατός της ήρθε μετά από μια σοβαρή κρίση άσθματος που οδήγησε σε καρδιακό επεισόδιο.

Η σοκαριστική αναφορά εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική πρωτεύουσα, όπου αυτή τη στιγμή ζουν και εργάζονται 9 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά προβλήματα. «Ενώ η επιστήμη υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, το αδιαμφισβήτητο πόρισμα του ιατροδικαστή είναι άνευ προηγουμένου» σχολίασε η Κέιτι Νιλντ, δικηγόρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ClientEarth. 

Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, το μικρό κορίτσι, στη διάρκεια της ασθένειάς του, από το 2010 μέχρι το 2013, εκτέθηκε σε διοξείδιο και αζώτου και άλλους ρύπους που υπερέβαιναν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η βασική πηγή ρύπανσης είναι τα αυτοκίνητα. Την περίοδο του θανάτου της Έλα, δήμαρχος της πόλης ήταν ο Μπόρις Τζόνσον.

«Στο πιστοποιητικό θανάτου της κόρης μου καταγράφηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση και δικαιώθηκε όπως της άξιζε, αλλά υπάρχουν και άλλα παιδιά που εξακολουθούν να εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτή η υπόθεση απέχει πολύ από το να κλείσει» είπε η μητέρα του κοριτσιού σε συνέντευξη τύπου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

 

Πηγή: womantoc.gr/

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved