Την ελεύθερη είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσων ταξιδεύουν από την Ελλάδα όταν και η ελληνική κυβέρνηση επιτρέψει κάποια στιγμή την ελεύθερη είσοδο αφίξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, πρότεινε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο BBC. 

Σε συνέντευξή του στο δημοφιλές podcast του BBC 'The Coronavirus Newscast' το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Θεοχάρης είπε ερωτηθείς για την επικείμενη καραντίνα των διεθνών αφίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο:

«Αυτού του είδους η επιθετικότητα που επιδεικνύει αυτή η χώρα (το Ην. Βασίλειο) στη λήψη αυτών των αποφάσεων (για την επιβολή καραντίνας) είναι απολύτως κατανοητή. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς θεωρούμε πως αυτή είναι μια στιγμή για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση αυτών των περιορισμών και να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια.

»Και προτρέπουμε άλλες χώρες, του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβανομένου, ότι όσο πιο σύντομα το κάνουμε εμείς αυτό, θα καλωσορίζαμε την αμοιβαιότητα. Άρα αν δεν επιβάλλουμε καραντίνα για ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο από κάποια μέρα και μετά, θα το καλωσορίζαμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το ίδιο».

Ο κ. Θεοχάρης είπε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές «έχουν κάνει τα πάντα» για να προστατεύσουν τους πολίτες με έγκαιρες ενέργειες, αλλά επίσης έχουν ενδυναμώσει το εθνικό σύστημα υγεία «που είναι πλέον πιο ισχυρό από ποτέ». Όπως συμπλήρωσε, «αισθανόμαστε βέβαιοι ότι έχουμε το ΕΣΥ σε τέτοια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση».

Η καραντίνα στη Βρετανία

Τη Δευτέρα παρατάθηκε έως το τέλος Μαΐου η υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για όσους φτάνουν αεροπορικώς στην Ελλάδα. Στη Βρετανία, το νέο μέτρο για καραντίνα δύο εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου, αν και ήδη έχει προκληθεί σύγχυση και με αυτή την εξαγγελία της κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σναπς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να εξαιρούνται από την καραντίνα όσοι φτάνουν από χώρες με χαμηλό δείκτη μολύνσεων από κορωνοϊό. Όμως, σημείωσε ότι αρχικά το μέτρο θα είναι καθολικό, ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου.

Το μέτρο της καραντίνας θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανική κυβέρνησης. Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για αυτό το ζήτημα, έγινε κυβερνητική δήλωση για εξαίρεση των ταξιδιωτών από τη Γαλλία. Όμως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διευκρίνισε τώρα ότι απλά επρόκειτο για επισήμανση ότι αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από τη Γαλλία και όχι ότι θα αποτελούν εξαίρεση στο νέο μέτρο. 

Πάντως, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Ο επικεφαλής της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, χαρακτήρισε βλακώδες το μέτρο της καραντίνας των 14 ημερών. «Είναι βλακώδες και μη εφαρμόσιμο. Δεν έχουμε αρκετή αστυνομία στη Βρετανία», δήλωσε στο BBC και προέβλεψε ότι μέχρι τον Ιούνιο αυτό το μέτρο θα έχει φύγει από το τραπέζι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ