Γυμναστική με άδειο στομάχι: Τι πιστεύουν οι ειδικοί

POP UP TEAM
/
20 Απριλίου, 2020

Συνηθίζετε να πηγαίνετε για τρέξιμο αμέσως μόλις ξυπνήσετε, πριν φάτε πρωινό; Ή μήπως έχετε βάλει στο πρόγραμμα το γυμναστήριο αμέσως μετά τη δουλειά και πριν φάτε βραδινό;

Δεν είναι απαραίτητα κακό να γυμνάζεστε με άδειο στομάχι, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου.

Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι η γυμναστική με άδειο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα αδυναμίας ή και σε ελαφριά ζαλάδα επειδή το σάκχαρο του αίματος θα είναι χαμηλό. Επίσης, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας ενέργειας, η γυμναστική σε υψηλή ένταση μπορεί να μην είναι εφικτή, αναφέρει ο Ντάγκλας Πάντον-Τζόουνς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Έτσι, ένα ελαφρύ γεύμα ή σνακ ίσως είναι απαραίτητο για να έχετε «καύσιμο» και να βγάλετε πιο άνετα την προπόνησή σας.

Απαραίτητο είναι το γεύμα πριν τη γυμναστική για τα άτομα άνω των 55 ετών, ειδικά αν γυμνάζονται νωρίς το πρωί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, λαμβάνουν χώρα βιολογικές διεργασίες που επιτρέπουν τη διατήρηση του σακχάρου στα σωστά επίπεδα, εξηγεί η Νάνσι Ροντρίγκεζ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Η έλλειψη φαγητού αναγκάζει τον οργανισμό να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία κι έτσι υπάρχει κίνδυνος απώλειας μυϊκής μάζας –η οποία αποτελεί ούτως ή άλλως πρόβλημα από τη μέση ηλικία και μετά.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα είναι κάπως ασαφή. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η γυμναστική έπειτα από πολύωρη νηστεία οδηγεί σε μεγαλύτερη καύση λίπους, όμως άλλες δείχνουν ότι δεν προκύπτει μεγαλύτερη απώλεια βάρους όταν η σωματική άσκηση δεν συνδυάζεται με γεύμα.

Για όσους δεν είναι επαγγελματίες αθλητές και γυμνάζονται σποραδικά, συνιστάται ένα μικρό γεύμα ώστε το σώμα να έχει την απαραίτητη ενέργεια για να αποδώσει. Σημασία έχει στην περίπτωση αυτή η ποιότητα του γεύματος, αφού περιέχει τόσο πρωτεΐνες όσο και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, μια καλή επιλογή είναι μισή μπανάνα με μία κουταλιά φιστικοβούτυρο ή ένα βραστό αυγό, προτείνει η Σιβάνι Σάνι, διευθύντρια του προγράμματος διατροφής στο Ινστιτούτο Έρευνας της Γήρανσης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Μετά τη γυμναστική απαραίτητο είναι το νερό ή, για την προπόνηση μεγάλης έντασης και/ή διάρκειας, ένα αθλητικό ποτό με ηλεκτρολύτες. Για μεγιστοποίηση της καύσης λίπους, επειδή ο μεταβολισμός παραμένει ανεβασμένος μετά τη γυμναστική, καλό είναι το γεύμα να περιμένει για 1-1,5 ώρα.

Για ειδικές καταστάσεις, όπως η προετοιμασία για μαραθώνιο, η γυμναστική για αύξηση της μυϊκής μάζας, ο διαβήτης ή τα μεταβολικά νοσήματα, απαιτείται η συνεννόηση με τον γιατρό ή τον διατροφολόγο ώστε να διαμορφωθεί ένα διατροφικό πλάνο που να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

 

Πηγή: ΤΙΜΕ Health, onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved