Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Ευρωπαϊκή πρωτιά στη μελέτη εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
POP UP TEAM
/
26 Ιουνίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, μέλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, έλαβε εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο πρώτος ασθενής Πανευρωπαϊκά, που συμμετείχε σε Κλινική μελέτη Αμερικανικής Εταιρίας σε συνεργασία με το Ογκολογικό τμήμα κλινικών μελετών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, υπό την επίβλεψη της Δρ. Σοφίας Μπάκα, Παθολόγου – Ογκολόγου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μοριακής Ιατρικής ΑΠΘ.

ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΚΑ

Η κλινική μελέτη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση εμβολίων και η θεραπεία στηρίζεται στα νεοαντιγόνα του όγκου τα οποία είναι μοναδικά στον καρκίνο του κάθε ασθενούς και για τον λόγο αυτόν απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση.

Ο ασθενής, πάσχων από καρκίνο του πνεύμονα αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου έλαβε στη συνέχεια έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Τμήμα του όγκου εστάλλει στα κεντρικά εργαστήρια, που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη, ώστε να δημιουργηθεί ενέσιμη θεραπεία, τύπου εμβολίου, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ίδιοι όγκοι. Ο ασθενής μαζί με την νέα θεραπεία θα λάβει και ανοσοθεραπεία.

Όπως αναφέρει η Δρ. Σοφία Μπάκα: «Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου. Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς».

Tags :

Μοιράσου το ...