Τα Όσκαρ απέρριψαν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy από την φετινή τελετή

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
11 Μαρτίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Τον τελευταίο χρόνο, ο Volodymyr Zelenskyy έχει γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες από τελετές απονομής βραβείων, φεστιβάλ κινηματογράφου, ακόμη και από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Όμως, όσον αφορά την εμφάνισή του στα φετινά Όσκαρ – ο Ουκρανός ηγέτης έφαγε πόρτα.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ακαδημία σνομπάρει τον Zelenskyy, ο οποίος ήλπιζε να συνεχίσει τις εμφανίσεις του, μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (από απόσταση) τον περασμένο μήνα, με ένα σποτ κατά την διάρκεια της τελετής την Κυριακή 12 Μαρτίου από το κανάλι ABC. Σύμφωνα με το Variety, ο ατζέντης του WME, Mike Simpson, έκανε έκκληση στην Ακαδημία να συμπεριλάβει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση. Η Ακαδημία μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την στάση της.

Η πρόταση για να εμφανισθεί ο Zelenskyy στα Όσκαρ έρχεται καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη των Αμερικανών για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία έχει μειωθεί.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Zelenskyy εμφανίστηκε μέσω δορυφόρου τόσο στα φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, όσο και στα Βραβεία Grammy και έκρουσε το κουδούνι έναρξης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο. Στις Χρυσές Σφαίρες τον Ιανουάριο, ο Sean Penn παρουσίασε τον Zelenskyy, ο οποίος επανέλαβε το μήνυμά του, τους τελευταίους 12 και πλέον μήνες ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και ευχαρίστησε «τους ελεύθερους ανθρώπους του ελεύθερου κόσμου – αυτούς που ενώθηκαν για να υποστηρίξουν τον ελεύθερο ουκρανικό λαό».

Ο Mike Simpson ενεπλάκη επειδή εκπροσωπεί τον Aaron Kaufman, ο οποίος σκηνοθέτησε μαζί με τον Penn το ντοκιμαντέρ “Superpower” με θέμα τον Zelenskyy και τον πόλεμο, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον Φεβρουάριο. Κατά τη διάρκεια διαφόρων εκδηλώσεων τύπου για την ταινία, ο Penn κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εντείνει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της «παράδοσης και προμήθειας πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς». Τον Δεκέμβριο, ο Zelenskyy επισκέφτηκε τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Biden και να προτρέψει το Κογκρέσο να στείλει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Αλλά, από ότι φαίνεται δεν συμφωνούν όλοι με το να δοθεί στον Zelenskyy περισσότερος χρόνος ομιλίας. Πέρυσι, ο παραγωγός των Όσκαρ, Will Packer απέρριψε μια πιθανή εμφάνιση του Zelenskyy, καθώς θεωρεί ότι το Χόλιγουντ ασχολείται με την Ουκρανία σε τόσο μεγάλο βαθμό, επειδή αυτοί που επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση είναι λευκοί. Αντίθετα, το Χόλιγουντ έχει αγνοήσει όσους πολέμους σε όλο τον κόσμο επηρεάζουν έγχρωμους ανθρώπους, όπως υποστήριξε. Ο Packer δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Δεν είναι σαφές ποιο είναι το σκεπτικό της απόρριψη των φετινών Όσκαρ, ωστόσο, η Ακαδημία παραδοσιακά προτιμά να επικεντρώνεται σε κινηματογραφικά θέματα και να αποφεύγει οτιδήποτε πολιτικό.

Εν τω μεταξύ, η Ακαδημία δεν είναι οι μόνοι που αρνήθηκαν τον Zelenskyy. Τον Σεπτέμβριο, η ομάδα του Zelenskyy επικοινώνησε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο σχετικά με μια πιθανή εμφάνισή του μέσω δορυφόρου, αλλά κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ένας εκπρόσωπος είχε δηλώσει τότε ότι το φεστιβάλ «δεν σχολιάζει συζητήσεις με στελέχη, κυβερνητικούς αξιωματούχους ή διεθνείς πρεσβείες». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το φεστιβάλ «στέκεται αλληλέγγυο με τους Ουκρανούς, τόσο εδώ στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και είναι περήφανο που αναδεικνύει το βάθος και τη δημιουργικότητα των Ουκρανών σκηνοθετών στο φετινό φεστιβάλ».

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved