Η αιφνίδια αυτή αύξηση των νέων κρουσμάτων σίγουρα καταδεικνύει το πόσο δύσκολο είναι για τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους τρόπους και τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού στην Κίνα και κυρίως στην εστία του Covic-19, Γουχάν, όπου χιλιάδες ασθενείς εκτιμάται πως ίσως δεν έχουν καταγραφεί αφού δεν έχουν καν εξεταστεί.

Έτσι οι αρχές, έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που παρουσιάζουν συμπτώματα και χωρίς να έχουν στη διάθεσή του ένας εύκολο και γρήγορο τρόπο για να επιβεβαιώσουν εάν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αποφάσισαν να αλλάξουν τις πρακτικές και τις μεθόδους τους σε ό,τια φορά τον εντοπισμό των ασθενών.

Και όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται αυτή η αλλαγή να έφερε και την εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Το κατά πόσο όμως αυτή η αλλαγή μας δίνει την πραγματική εικόνα του αριθμού των νέων κρουσμάτων παραμένει αμφίβολο.

Στα νοσοκομεία στη Γουχάν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνιζόταν να εντοπίσει τις λοιμώξεις που προκαλεί ο κορονοϊός διενεργώντας σπάνιες και πολύπλοκες εξετάσεις που ανιχνεύουν άμεσα τη «γενετική υπογραφή» του. Και φυσικά η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με τη διάγνωση αφού όπου έχει παρουσιαστεί κρούσμα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες

52259860 303

Πόσο ασφαλής είναι η νέα διάγνωση;

Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα οι αρμόδιοι στην επαρχία Χουμπέι φαίνεται πως πλέον περιλαμβάνουν στον αριθμό των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων λοιμώξεις που έχουν διαγνωστεί με τη χρήση αξονικών τομογραφιών σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίσπευση των διαδικασιών η οποία βοηθά ώστε περισσότεροι ασθενείς να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται, όπως αναφέρουν υπάλληλοι των Επαρχίας. Οι ασθενείς αυτοί προστίθενται στην μακρά λίστα των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και οι αρχές διευκολύνονται σημαντικά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων αφού έχουν πιο άμεσα διαθέσιμα στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες σε πόρους, ειδικό εξοπλισμό κ.α. ενώ υποστηρίζουν πως αξιολογούν καλύτερα τις επιλογές που υπάρχουν για τη θεραπεία των ασθενών.

Από την άλλη όμως επιστήμονες που ενημερώθηκαν για τον νέο αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο φάνηκαν να ξαφνιάζονται ενώ όπως τονίζεται η τομογραφία δεν επαρκεί για να πιστοποιηθεί εάν ο ασθενής έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ενώ αφού ακόμη και άτομα που έχουν κοινή εποχική γρίπη μπορεί να εμφανίσουν πνευμονία ορατή στην συγκεκριμένη εξέταση.

Έτσι ο αριθμός των νέων- αυξημένων- κρουσμάτων μπορεί να μην είναι απόλυτα σωστός.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι αλλαγές αυτές στον τρόπο διάγνωσης αποκαλύπτουν, όπως φαίνεται, και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων στην επαρχία Χουμπέι που χρειάζονται βοήθεια: είτε επειδή έχουν πράγματι προσβληθεί από τον ιό αλλά δεν έχουν καταγραφεί και δεν λαμβάνουν θεραπεία, είτε επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά αγνοούν τα αίτια. Και φυσικά τίθεται ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα: εάν η επαρχία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτόν τον πολλαπλασιασμό των ασθενών. 

Ο κορονοϊός ανά τον κόσμο

6195440

-Βιετνάμ: Η μικρή πόλη Σον Λόι των 10.000 κατοίκων -όχι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα Ανόι- τέθηκε σε καραντίνα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κοροναϊού. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα. Στην πόλη που τέθηκε αρχικά σε καραντίνα 20 ημερών έχουν καταγραφεί πέντε κρούσματα ενώ σε όλη την επικράτεια έχουν καταγραφεί 15.

-Ιαπωνία: Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 44 νέα κρούσματα του κοροναϊού πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στα νερά λίγο έξω από τη Γιοκοχάμα, έπειτα από εξετάσεις σε 221 επιβαίνοντες. Αυτό αυξάνει σε 218 τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένων επιβατών και μελών του πληρώματος, που έχουν μολυνθεί από τον ιό επί του συνόλου των 3.700 και πλέον επιβαινόντων, χωρίς να λογαριάζεται ένας αξιωματικός καραντίνας που επίσης μολύνθηκε αυτή την εβδομάδα.

-Καμπότζη: Το αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο Westerdam, στο οποίο απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί σε πέντε ασιατικά λιμάνια εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να επιβαίνουν σε αυτό άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό , έριξε άγκυρες τελικά στην Καμπότζη, οι επιβάτες του θα μπορέσουν να αποβιβαστούν.

Οι 1.455 τουρίστες επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, μνε τα 802 μέλη πληρώματος, την 1η Φεβρουαρίου στο Χονγκ Κονγκ αλλά εξαιτίας του κλίματος φόβου που έχει προκαλεί ο Covic-19 απαγορεύθηκε στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες, στο αμερικανική νήσο Γκουάμ και στην Ταϊλάνδη. Οι επιβαίνοντες έμειναν έτσι αναγκαστικά στη θάλασσα για πάνω από δέκα ημέρες χωρίς να έχει αναφερθεί καν ύποπτο κρούσμα επί του πλοίου.

Έτσι ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν αποφάσισε να επιτρέπει το κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στη Σιχανούκβιλ (νότια) για να «μπει τέλος στην αρρώστια του φόβου που λυσσομανά στον κόσμο».

-ΗΠΑ: Και δεύτερο άτομο μεταξύ των 232 Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν εσπευσμένα από την Γουχάν της Κίνας κι έχουν τεθεί σε απομόνωση σε βάση της αεροπορίας Πεζοναυτών κοντά στο Σαν Ντιέγκο διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον COVID-19, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε 14, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Ωστόσο, όπως τονίζεται, οι δύο ασθενείς φαίνεται πως εκτέθηκαν χωριστά στον ιό στην Κίνα, πριν φθάσουν στις ΗΠΑ ενώ οι ασθενείς αφίχθησαν με διαφορετικά αεροσκάφη και διαμένουν σε διαφορετικές εγκαταστάσεις. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων αυτού του ιού στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καραντίνας» διαβεβαιώνει το DDC.

 

Πηγή: Reuters, huffingtonpost.gr