Από που πήρε το όνομα του το Eleanor Rigby των Beatles

POP UP TEAM
/
1 Ιουλίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Είτε αγαπάς είτε μισείς τους Beatles δεν μπορείς να αρνηθείς ότι αυτό το τραγούδι είναι καθαρή τέχνη.

Το ” Eleanor Rigby ” είναι  από το άλμπουμ τους του 1966 Revolver . Κυκλοφόρησε επίσης σε ένα διπλό μονόπλευρο Α , σε συνδυασμό με το ” Yellow Submarine “. Το τραγούδι γράφτηκε κυρίως από τον Paul McCartney και πιστώθηκε και στους δύο, Lennon–McCartney . 

Το κομμάτι συνέχισε τη μεταμόρφωση των Beatles από ένα κυρίως ροκ εν ρολ – και ποπ-προσανατολισμένο συγκρότημα σε ένα πιο πειραματικό συγκρότημα βασισμένο στο στούντιο, με διασκευή διπλού κουαρτέτου εγχόρδων από τον George Martin και στίχους που παρέχουν μια αφήγηση για τη μοναξιά. Έσπασε απότομα με τις δημοφιλείς μουσικές συμβάσεις, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.  Το τραγούδι ήταν στην κορυφή των τσαρτ σινγκλ στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο McCartney σκέφτηκε τη μελωδία για το “Eleanor Rigby” καθώς πειραματιζόταν στο πιάνο του. Ο Ντόνοβαν θυμήθηκε ότι άκουσε τον ΜακΚάρτνεϊ να παίζει μια πρώιμη εκδοχή του τραγουδιού στην κιθάρα, όπου ο χαρακτήρας ονομαζόταν Ola Na Tungee. Σε αυτό το σημείο, το τραγούδι αντικατόπτριζε μια ινδική μουσική επιρροή και οι στίχοι του παρέπεμπαν στη χρήση ναρκωτικών, με αναφορές στο “να φυσάει το μυαλό του στο σκοτάδι” και “ένας σωλήνας γεμάτος πηλό”. 

Το όνομα της πρωταγωνίστριας του τραγουδιού που αρχικά επέλεξε ο ΜακΚάρτνεϊ δεν ήταν Έλινορ Ρίγκμπι, αλλά Μις Ντέιζι Χόκινς.  Το 1966, είπε στον δημοσιογράφο των Sunday Times Hunter Davies πώς του ήρθε η ιδέα για το τραγούδι του:

Η πρώτη έμπνευση που μου ήρθε, ήταν όταν εξέλαβα αυτό το όνομα στο μυαλό μου, «καθώς η Daisy Hawkins μαζεύει το ρύζι στην εκκλησία όπου έγινε ένας γάμος». Δεν ξέρω γιατί… Δεν μπορούσα να σκεφτώ πολλά περισσότερο, οπότε το άφησα για μια μέρα. Τότε μου ήρθε το όνομα «Πατέρας ΜακΚάρτνεϊ» – και «όλοι οι μοναχικοί άνθρωποι». Αλλά σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι θα πίστευαν ότι υποτίθεται ότι ήταν ο μπαμπάς μου, που κάθεται και πλέκει τις κάλτσες του. Ο μπαμπάς είναι ένα χαρούμενο παλικάρι. Πέρασα λοιπόν τον τηλεφωνικό κατάλογο και πήρα το όνομα McKenzie

Ο McCartney είπε ότι η ιδέα να αποκαλέσει τον χαρακτήρα του “Eleanor” ήταν πιθανώς λόγω της Eleanor Bron ,της ηθοποιού που πρωταγωνίστησε με τους Beatles στην ταινία τους Help του 1965!  Το “Rigby ” προήλθε από το όνομα ενός καταστήματος στο Μπρίστολ , Rigby & Evens Ltd. παραγωγή του The Happiest Days of Your Life τον Ιανουάριο του 1966. 

Θυμήθηκε το 1984: «Μου άρεσε απλώς το όνομα. Έψαχνα για ένα όνομα που να ακουγόταν φυσικό.

Σε ένα άρθρο του Οκτωβρίου 2021 στο The New Yorker , ο McCartney έγραψε ότι η έμπνευσή του για την «Eleanor Rigby» ήταν μια ηλικιωμένη κυρία που ζούσε μόνη και την οποία γνώρισε πολύ καλά. Πήγαινε για ψώνια της και καθόταν στην κουζίνα της ακούγοντας ιστορίες και το κρυστάλλινο ραδιόφωνό της .

Ο ΜακΚάρτνεϊ είπε τότε: «Το να ακούω μόνο τις ιστορίες της, εμπλούτισαν την ψυχή μου και επηρέασαν τα τραγούδια που θα έγραφα αργότερα».

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved