Ο Idris Elba για τον ρατσισμό στο Χόλιγουντ. Δεν αυτοχαρακτηρίζεται ως «μαύρος ηθοποιός»

Copyright @Instagram idriselba
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
16 Φεβρουαρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ο Idris Elba διευκρίνισε σε συνέντευξη στο Esquire, την δήλωση που έκανε σε ένα tweet του Σαββάτου. Έγραψε: «Δεν υπάρχει ψυχή σε αυτή τη γη που να μπορεί να αμφισβητήσει αν θεωρώ τον εαυτό μου ΜΑΥΡΟ ή όχι. Το να είσαι “ηθοποιός” είναι επάγγελμα, όπως το να είσαι “αρχιτέκτονας”, δεν ορίζονται από τη φυλή. Ωστόσο, αν ΕΣΥ ορίζεις τη δουλειά σου με βάση τη φυλή σου, αυτό είναι δικαίωμά σου. Ψέμα;»

Ο Idris Elba είχε πολλά να πει για τον ρατσισμό στο Χόλιγουντ και για το πώς ταυτίζεται με την ταμπέλα του “μαύρου ηθοποιού”. «Σταμάτησα να περιγράφω τον εαυτό μου ως μαύρο ηθοποιό, όταν συνειδητοποίησα ότι με έβαζε σε ένα κουτί», είπε ο 50χρονος στο Esquire. «Αν περνούσαμε τον μισό χρόνο χωρίς να ασχολούμαστε με τις διαφορές, αλλά με τις ομοιότητές μας, ολόκληρος ο πλανήτης θα είχε μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον».

Στη συνέχεια περιέγραψε πώς τέτοιες ταμπέλες μπορούν να γκρεμίσουν τις φιλοδοξίες κάποιου: «Ως άνθρωποι, έχουμε εμμονή με τη φυλή. Και αυτή η εμμονή μπορεί πραγματικά να εμποδίσει τις φιλοδοξίες των ανθρώπων, να εμποδίσει την ανάπτυξη των ανθρώπων». Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο ρατσισμός πρέπει να είναι θέμα συζήτησης, σίγουρα. Ο ρατσισμός είναι πολύ αληθινός. Αλλά από τη δική μου οπτική γωνία, είναι τόσο ισχυρός όσο του επιτρέπουμε. Πρέπει να ωριμάσουμε. Πρέπει. Το δέρμα μας δεν είναι κάτι παραπάνω. Είναι απλώς δέρμα».

Όταν ρωτήθηκε γιατί ακολούθησε μια καριέρα στον χώρο της ψυχαγωγίας, ο Elba είπε ότι δεν επέλεξε να γίνει ηθοποιός λόγω έλλειψης εκπροσώπησης, αλλά επειδή νόμιζε ότι αυτό είναι ένα υπέροχο επάγγελμα και θα μπορούσε να κάνει καλή δουλειά σε αυτό. «Καθώς γίνεσαι διάσημος, σε ρωτάνε πώς είναι να είσαι ο πρώτος μαύρος που κάνει αυτό ή εκείνο», πρόσθεσε ο Elba. «Λοιπόν, είναι το ίδιο όπως θα ήταν αν ήμουν λευκός. Είναι η πρώτη φορά για μένα. Δεν θέλω να είμαι ο πρώτος μαύρος. Είμαι ο πρώτος Idris».

Ο Elba είναι γνωστός για τον ρόλο του ως Stringer Bell στο The Wire και ως DCI John Luther στο Luther. Έχει επίσης εμφανιστεί στα Beast, Three Thousand Years of Longing, Mandela: Long Walk to Freedom, σε πολλές ταινίες της Marvel και στο The Suicide Squad. Η επόμενη ταινία του είναι το Luther: The Fallen Sun του Netflix, μια συνέχεια της εγκληματικής σειράς του BBC. Η ταινία έρχεται στους κινηματογράφους στις 24 Φεβρουαρίου και στο Netflix στις 10 Μαρτίου.

http://www.youtube.com/watch?v=EGK5qtXuc1Q

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved