Από τον Εξορκιστή μέχρι το Halloween – Ποια είναι η πιο επιτυχημένη ταινία τρόμου όλων των εποχών;

Photo by Unsplash
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
19 Ιουλίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Το κινηματογραφικό σύμπαν είναι γεμάτο με αμέτρητες ταινίες τρόμου, που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στο κοινό. Από τον Εξορκιστή μέχρι το Halloween, αυτές οι ταινίες εκτός από το να μας τρομάξουν, έχουν γίνει μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Ωστόσο, η ταινία τρόμου με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών, δεν είναι μια από αυτές τις εμβληματικές κλασικές που καθόρισαν το είδος στον 20ο αιώνα. Αντίθετα, είναι ένα καλογυαλισμένο και γεμάτο αστέρια ριμέικ.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, ένα νέο κύμα ταινιών τρόμου, συμπεριλαμβανομένων των franchise Saw και Paranormal Activity, άρχισε να γίνεται δημοφιλές. Αυτές οι παραγωγές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε χαμηλού προϋπολογισμού, νέες τεχνικές για να τρομάξουν το κοινό – και τα κατάφεραν στο box office. Αυτή η προσέγγιση του τρόμου έθεσε τις βάσεις για μια ταινία που θα ξεπερνούσε όλες τις άλλες όσον αφορά τα κέρδη.

31 χρόνια μετά τη δημοσίευση του αρχικού βιβλίου και 27 χρόνια μετά από μια ελαφρώς αποτυχημένη τηλεοπτική σειρά, η μεταφορά του Andy Muschiett του βιβλίου του Stephen King, «It» έφτασε το 2017 και κέρδισε το εκπληκτικό ποσό των 700.381.759 δολαρίων στο παγκόσμιο box office.

Πατώντας πάνω στον φόβο για τους κλόουν και ενσαρκώνοντάς τον με τη μορφή του Pennywise, η ιστορία του Stephen King αφορά μια ομάδα παιδιών, την Losers Club, που ενηλικιώνονται ενώ πολεμούν ένα αρχέγονο κακό. Μέσω του έξυπνου μάρκετινγκ και μιας δυνατής αφήγησης, η ταινία κατάφερε να προσελκύσει ένα τεράστιο κοινό που έτρεξε στους κινηματογράφους για να ζήσει την κινηματογραφική εκδοχή του διάσημου μυθιστορήματος του King.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ερμηνείες των ηθοποιών, ειδικά του Bill Skarsgård ως Pennywise, συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της ταινίας. Η ερμηνεία του Skarsgård του, σατανικού κλόουν προκάλεσε ανατριχίλα στους θεατές σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση του κοινού στα θέατρα και στη δημιουργία ρεκόρ εσόδων. Αναλογιζόμενος την επιτυχία του «It», ο ίδιος ο Stephen King επισήμανε πόση «θαυμάσια δουλειά» είχαν κάνει οι κινηματογραφιστές». Η έγκριση του συγγραφέα αναμφίβολα βοήθησε στην αθρόα προέλευση του κοινού.

Και μόλις τέσσερις θέσεις χαμηλότερα στη «λίστα των δέκα κορυφαίων τρόμων με τις υψηλότερες εισπράξεις» ήταν το δεύτερο μέρος, «It: Chapter Two», που συγκέντρωσε 473.093.228 δολάρια – μια απόδειξη της εμπορικής αξίας μιας καλοεκτελεσμένης ταινίας τρόμου.

http://www.youtube.com/watch?v=FnCdOQsX5kc

 

http://www.youtube.com/watch?v=bKL1ImsN-DU

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved