Το Once Upon a Time in Hollywood μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ
/
13 Αυγούστου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Επιτέλους είδα μια πραγματικά σπουδαία ταινία για το 2019. To Once upon a time in Hollywood, είναι απίστευτο, ιδιαίτερα για όσους έχουν σχέση με την πραγματική κουλτούρα της Αμερικάνικης μουσικής, τον κινηματογράφο, τηλεόραση κλπ της δεκαετίας του 60.

Ο Tarantino έχει ήδη επιβεβαιώσει, ότι είναι ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες στις πρόσφατες δεκαετίες, και αυτό φάνηκε αμέσως από το Reservoir Dogs. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πραγματοποιήσει την απειλή του, ότι θα κάνει μόνο ακόμα μια ταινία.

Η ταινία έχει διάρκεια 2 ώρες και 40 λεπτά, και εγώ προσωπικά, θα μπορούσα να μείνω στην αίθουσα για άλλο τόσο χρονικό διάστημα, για την καταιγιστική αναφορά του σε τόσα αγαπημένα γεγονότα και πράγματα της δεκαετίας του 60. Η ταινία σίγουρα θα παίξει στα επερχόμενα όσκαρ με βασικό ανταγωνιστή το Irishman του Martin Scorsese.

Όπως ο Martin έτσι και ο Quentin, μας εκπλήσσουν με τις μουσικές τους επιλογές στις ταινίες τους. Ο Martin με τα τραγούδια από το 50-60 και ο Quentin από το 60-70 κάτι που είναι φυσιολογικό με τη διαφορά ηλικίας που έχουν.

Στο Once upon a time in Hollywood, ακούγονται τουλάχιστον 70 τραγούδια που αντιπροσωπεύουν απόλυτα την συγκεκριμένη εποχή, αλλά και που περίπου μόνο  15 από αυτά έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, τουλάχιστον στην Ελλάδα και ίσως σε κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Tα υπόλοιπα είναι σπουδαία τραγούδια του 60 κυρίως, που για όσους τα έζησαν στην Αμερική και αλλού, μπορούν να καταλάβουν τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν στην εποχή τους. Για παράδειγμα το Treat her Right του Roy Head, που ακούγεται στο ξεκίνημα της ταινίας ολόκληρο σχεδόν, ελάχιστα παρουσιάζεται ή καθόλου στις λίστες των Playlist των τυποποιημένων ραδιοφωνικών σταθμών στην χώρα μας.

Το ίδιο δύσκολο είναι να τα ακούσουν όπως και τα άλλα τραγούδια της ταινίας, αυτοί που τρελαίνονται με το streaming και το spotify γιατί είναι εξαφανισμένα μέσα σε δισεκατομμύρια άλλα τραγούδια.

Χρειάζονται καθοδηγητές όπως ο Tarantino και ο Scorsese και εκπομπές από ανθρώπους με γνώσεις για να διασωθούν αυτά τα τραγούδια, γεγονός όμως που εξαφανίζεται σιγά σιγά γιατί το νεότερο κοινό δεν δείχνει ενδιαφέρον. 

Η ταινία είναι ένα γιγαντιαίο καλειδοσκόπιο και δεν περνάει λεπτό χωρίς κάποια αναφορά στα 60s, χωρίς αυτό να επηρεάζει όμως την υπόθεση γιατί είναι μέρος της.

onceuponatime3.0

 

Να μερικά από αυτά:

#Leonardo Di Caprio.

Είναι  εξαιρετικός πρωταγωνιστής για μια ακόμη φορά. Στέκομαι στην σκηνή που ο Ρικ, ο χαρακτήρας που υποδύεται τραγουδά και χορεύει το The Green Door του Jim Lowe στο κινηματογραφικό πρόγραμμα Hullabaloo

#Brad Pitt

Θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά σε υποψηφιότητα για όσκαρ ιδιαίτερα για την απολαυστική σκηνή με τον Bruce Lee.

#Margot Robbie

Υποδύεται την Sharron Tate

Οδηγεί στην High συνοικία Westwood και ακούει στο αυτοκίνητο ολόκληρο το καταπληκτικό τραγούδι της Buffy Sainte-Marie – The Circle Game

#Fabian

Ακόμα και αυτός έχει συμμετοχή στο φιλμ. ¨Ήταν ποπ είδωλο και ηθοποιός στην τηλεοπτική σειρά The Virginias

#The Mamas and the Pappas

Ακούγονται 3 τραγούδια τους και κυρίως το άγνωστο στην Ελλάδα , Twelve Thirty , ενώ τα 2 κορίτσια του γκρουπ Michelle Philips και Mama Cash Elliot συμμετέχουν στο πάρτι στην έπαυλη του ιδιοκτήτη του Playboy

#Sharron Tate

Ενώ θα μπορούσε η συγκεκριμένη σκηνή να δείχνει το εξώφυλλο και να βάζει στο πικάπ ένα πολύ πιο γνωστό γκρουπ, όπως για παράδειγμα οι Doors που έγιναν cool στις επόμενες γενιές, βλέπουμε το εξώφυλλο του άλμπουμ The spirit of ’67 του υποτιμημένου από τις επόμενες γενιές συγκροτήματος Paul Revere & the Raiders

Το εξώφυλλο μπορείτε να το δείτε και να ακούσετε τα τραγούδια της ταινίας στο site της ΕΡΤ όταν τα παρουσιάσαμε τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

#K H J

O Tarantino σε πρόσφατη συνέντευξη του, είπε ότι πήγαινε βόλτες με το αυτοκίνητο του πατέρα του στο Los Angeles, την εποχή που ήταν μικρός και άκουγε αυτόν τον ραδιοφωνικό σταθμό όπως όλοι μας τότε στα ΑΜ και όχι στα FM.

Καθόλη τη διάρκεια του φιλμ ακούμε συνεχώς στα αυτοκίνητα που πηγαινοέρχονται στους δρόμους του Los Angeles, τον ίδιο σταθμό με τα jingles και τις διαφημίσεις

#Out of Time

Το τραγούδι των Rolling Stones ακούγεται σε όλο το μεγαλείο του από τον Chris Farlow

#You keep me hanging on

Το τραγούδι των Supremes με τους Vanilla Fudge σε μια από τις πιο σημαντικές σκηνές της ταινίας

#Cinerama DOM

Κινηματογράφος που είχε δημιουργήσει αίσθηση τότε – υπάρχει ακόμα δίπλα στο amoeba- που έχει και αυτό τη συμμετοχή του στην ταινία.

θα μπορούσα να γράφω για ώρες σε αυτές τις αναφορές που μου θυμίζουν το τραγούδι του Billy Joel we didn’t start the fire

Να μερικές από αυτές:

Batman, bonanza, The Big Valley, Mannix, Steve McQueen, Terry melcher,(γιος της Doris Day) ιδιοκτήτες του σπιτιού που έγιναν οι δολοφονίες από τη συμμορία του Charles Manson, Dennis Wilson, Dennis Hoper , Robert Goulet – τραγουδά το MacArthur park, οι ταινίες Valley of the doll, η κωμωδία του William Friedkin του ’68, Τhe night the irritated meniscusGeorge Peppard, George Μaharis, George Tsakiris, Romeo and juliet, Όλη η συμμορία του Manson, John Wayne Dean Martin και δεκάδες άλλα.

Οι δυο βασικοί χαρακτήρες, που υποδύονται ο Di Caprio και ο Brad Pitt, συνδέονται με το σπίτι που έγιναν οι δολοφονίες, αφού ο ρικ μένει δίπλα σε αυτό. Είναι ηθοποιός στην τηλεόραση και σε ταινίες αυτής της περιόδου και ο Brad Pitt είναι φίλος του που τον αντικαθιστά στις επικίνδυνες σκηνές.

Τα τελευταία 10 λεπτά του φιλμ είναι ασυναγώνιστα.Και μόνο ένας παλαβός όπως ο Quentin Tarantino θα μπορούσε να έχει γυρίσει αυτές τις σκηνές.

Καλό είναι να μην αποκαλύψετε σε κανέναν το τέλος όταν δείτε την ταινία για να αφήσετε στον άλλον την ικανοποίηση αυτής της φοβερής έκπληξης

Ακόμα και στα γράμματα των τίτλων της αρχής, ο DiCaprio δείχνει την αγάπη του στον κινηματογράφο που ξέραμε κάποτε ενώ στο τέλος τα τραγούδια αναφέρονται σε περίοπτη θέση

Πρωταγωνιστές είναι επίσης τα πικάπ, τα βινύλια, τα παλιά μαγνητόφωνα, οι αφίσες, τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι του Los Angeles

 

Γιάννης Πετρίδης

Tags :

Μοιράσου το ...