Μάρλον Μπράντο: Η «προσφορά» του Κόπολα που ο ηθοποιός τελικά αρνήθηκε

POP UP TEAM
/
10 Αυγούστου, 2020

Είναι μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών γεγονός που οφείλεται στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, την αξέχαστη ερμηνεία του Μάρλον Μπράντο ως Βίτο Κορλεόνε και στις αξιομνημόνευτες ατάκες τους.

Ο Μάρλον Μπράντο, ο οποίος υποδύθηκε στην θρυλική πια ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός» τον Δον Βίτο Κορλεόνε, ακολουθούσε στην ταινία το ρητό: «Θα του κάνω μία προσφορά που δεν θα μπορεί να αρνηθεί». μία η ατάκα, που έγινε μία από τις πιο διάσημες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο ίδιος όμως αρνήθηκε μια προσφορά που του έγινε από τον σκηνοθέτη της ταινίας Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος ήλπιζε ότι ο ηθοποιός θα δεχόταν να ενσαρκώσει τον χαρακτήρα του Βίτο Κορλεόνε σε νεότερη ηλικία.

http://youtu.be/sY1S34973zA 

Σε μία μη δημοσιευμένη επιστολή που γράφτηκε τον Μάιο του 1973 και έλαβε η «The Daily Mail» ο σκηνοθέτης παρακαλεί τον Μάρλον Μπράντο να αναλάβει τον ρόλο του νεαρού Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός: Μέρος 2», επιμένοντας ότι «η ταινία δεν μπορεί να γίνει χωρίς εσένα».

«Μάρλον, σε σέβομαι πολύ και αν μου πεις ότι δεν θέλεις να το κάνεις… θα το σεβαστώ και ποτέ δεν θα το αναφέρω ξανά», έγραφε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Τότε ο Μάρλον Μπράντο ήταν 49 χρόνων και αφού αρνήθηκε, ο σκηνοθέτης στράφηκε στον Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο οποίος στα 30 του έβλεπε την καριέρα του να ακολουθεί ανοδική πορεία.

Ο Ντε Νίρο τελικά βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β Αντρικού ρόλου και «Ο Νονός ΙΙ» πήρε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 1975.

 http://youtu.be/9O1Iy9od7-A

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάριο Πούζο, ο «Νονός» προβλήθηκε για πρώτη φορά στις αμερικανικές αίθουσες στις 15 Μαρτίου 1972. Η εταιρεία παραγωγής «Paramount» αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου για 80 χιλιάδες δολάρια, πριν να γίνει ευρέως γνωστό. Με προϋπολογισμό έξι εκατομμύρια δολάρια, το αριστούργημα, διάρκειας δύο ωρών και πενήντα πέντε λεπτών έδωσε στην εταιρεία 255.066,411 εκατομμύρια, καθιστώντας την ως την πιο κερδοφόρα ταινία όλων των εποχών.

Οι κριτικοί την αποθέωσαν, ενώ για πολλούς το φιλμ θεωρείται πως έχει επηρεάσει όλη τη μετέπειτα κινηματογραφική κουλτούρα, κυρίως στο είδος των γκανγκστερικών ταινιών.

Έχει κερδίσει περισσότερα από 20 βραβεία, μεταξύ των οποίων τρία Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου και Α΄Ανδρικού Ρόλου, πέντε Χρυσές Σφαίρες και ένα Γκράμι.

Το πρόβλημα με τον σκηνοθέτη και η ιστορική ατάκα του Δον Κορλεόνε
Ο «Νονός» αναφέρεται στην ιστορία του Βίτο Κορλεόνε, Σικελού μετανάστη και πατριάρχη μιας οικογένειας εγκληματιών στη Νέα Υόρκη και στη σταδιακή μεταμόρφωση του Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο) από έναν απρόθυμο νεαρό σε αδίστακτο μαφιόζο.

Ο καταξιωμένος, πλέον, Φράνσις Φορντ Κόπολα αντιμετώπισε τη δυσπιστία των παραγωγών. Αρχικά, είχαν προτείνει την σκηνοθεσία της ταινίας στους Ελία Καζάν, Άρθουρ Πεν, Ρίτσαρντ Μπρουκς και Κώστα Γαβρά. Όλοι βέβαια την απέρριψαν.

Επειδή θεωρούσαν άπειρο τον Κόπολα, σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων υπήρχε στο στούντιο και δεύτερος σκηνοθέτης, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Παράλληλα, η «Paramount» δεν ήταν ικανοποιημένη με την επιλογή του σκηνοθέτη για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Μπράντο είχε αποκτήσει άσχημη φήμη από τις προηγούμενες συνεργασίες του και ο Αλ Πατσίνο δεν βρισκόταν καν στη λίστα με τους υποψήφιους «Μάικλ Κορλεόνε». Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φορά που έπαιζε ο Πατσίνο, άκουγε γέλια από τους παραγωγούς.

Φυσικά, τους διέψευσαν κατηγορηματικά και πραγματοποίησαν αμφότεροι εξαιρετικές ερμηνείες.

Μία από τις αξέχαστες σκηνές του «Νονού» είναι αυτή που ο Μάρλον Μπράντο ξεστόμισε τη χαρακτηριστικότερη ατάκα της ταινίας.

http://youtu.be/fmX2VzsB25s

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved