Τα χελιδόνια της Καμπούλ, μία ταινία κινουμένων σχεδίων για τη δύναμη ψυχής των καθημερινών ανθρώπων του Αφγανιστάν την περίοδο κυριαρχίας των Taliban εκεί

POP UP TEAM
/
11 Νοεμβρίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Από τον Κώστα Καγκελίδη

Στην ταινία τα χελιδόνια της Καμπούλ (Les hirondelles de Kaboul) δύο ζευγάρια και ο περίγυρος τους βιώνουν με άσχημο τρόπο τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους η κυριαρχία των Taliban στο Αφγανιστάν. Όλες οι αξίες του παρελθόντος παύουν να υφίστανται και οι άνθρωποι προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα με τη θέλησή τους ή όχι. Τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και τα βιβλιοπωλεία έχουν κλείσει, τα ποδοσφαιρικά γήπεδα έχουν μετατραπεί σε χώρους εκτέλεσης, η γυναίκα δεν υπολογίζεται πλέον ως άνθρωπος και η συμμετοχή σε ομαδικούς λιθοβολισμούς, οι ομαδικές προσευχές σε τζαμιά, το περπάτημα στο δρόμο, με  βάση τους κώδικες της Sharia,  και η εργασία των απλών Αφγανών για τους Taliban γίνονται σταδιακά ο κανόνας. Παρόλα αυτά, σε αυτό το αποπνικτικό περιβάλλον οι ήρωες του έργου επιλέγουν να θυσιαστούν για αυτούς που αγαπούν.

the swallows of kabul

Το film προβλήθηκε στις 06/11/2019, στις 13:30, στην αίθουσα Ολύμπιον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και πριν την προβολή του παρουσιάστηκαν διαφημιστικά spots του Ε.Ο.Τ., της μπύρας Fisher, της Mastercard, της COSMOTE TV, του Φεστιβάλ και άλλων χορηγών και υποστηρικτών του Φεστιβάλ.

Τα χελιδόνια της Καμπούλ βασίστηκαν σε μυθιστόρημα του Yasmina Khadra και θυμίζουν σε πολλά την ταινία Persepolis, που βασίστηκε σε graphic novel της Marjane Satrapi. Μακάρι να μπορέσουν να προβληθούν και σε άλλες αίθουσες μετά το φεστιβάλ.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved