Ο Ιρλανδός, μία ταινία του Martin Scorsese

POP UP TEAM
/
29 Νοεμβρίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

Από τον Κώστα Καγκελίδη

Στην ταινία ο Ιρλανδός (The Irishman) παρουσιάζονται οι σχέσεις διαπλοκής του Jimmy Hoffa (Al Pacino), προέδρου ενός ισχυρού συνδικάτου οδηγών φορτηγών στις Η.Π.Α., κατά τον 20ο αιώνα, με την ιταλική μαφία της Βόρειας Αμερικής. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Frank Sheeran (Robert De Niro), ένας εκτελεστής της μαφίας, ενδιάμεσος στις σχέσεις της με τον Hoffa και συνδικαλιστής στο ίδιο σωματείο μαζί του. Στο έργο βλέπουμε πως ο Sheeran γνωρίζεται με ανθρώπους της ιταλικής μαφίας και τον Hoffa, πως εργάζεται για αυτούς, πως εξελίσσονται οι σχέσεις του μαζί τους και ποια στάση κρατάει όταν αυτοί οι δύο κόσμοι έρχονται σε ρήξη.

Το film δε διαφέρει από άλλες ταινίες του Martin Scorsese καθώς σε αυτό θα βρει κανείς την αγάπη του για τις Η.Π.Α. του παρελθόντος, το παράξενο χιούμορ με το οποίο αντιμετωπίζει τη βία, τη σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών ομάδων με εξουσία, είδη μουσικής που του αρέσουν και τα έχει χρησιμοποιήσει ξανά, σκηνές στις οποίες κυριαρχεί το καλό φαγητό, προδοσίες μεταξύ γνωστών και φίλων και τη μέθοδο της αφήγησης των γεγονότων μέσω των μονολόγων του βασικού ήρωα. Παράλληλα, στο έργο εμφανίζονται ηθοποιοί που έχουν παίξει σε films με παρεμφερή θεματολογία και δίνεται χώρος στις ανθρώπινες πλευρές του κόσμου της μαφίας. Έτσι, η ταινία θα έχει ενδιαφέρον για τους φανατικούς θεατές του Scorsese αλλά και για αυτούς που βλέπουν έργα και σειρές στις οποίες αναπτύσσονται παιχνίδια εξουσίας.

Στο επίπεδο των ερμηνειών ο Pacino ήταν πάρα πολύ καλός στη μίμηση των μορφασμών του αληθινού Hoffa και στην απόδοση ενός χαρακτήρα που του αρέσει να διοικεί, είναι απρόσιτος, ψηλομύτης και έχει άγχος για να μη χάσει τη σημαντική του θέση. Επιπλέον, ο De Niro δεν ήταν πειστικός στα σημεία όπου έβγαζε σκληρό πρόσωπο ενώ το μακιγιάζ του δεν κατάφερε να τον δείξει νεότερο. Ωστόσο, ήταν πάρα πολύ καλός ως ψυχρός, σιωπηλός, χωρίς συναίσθημα και απόμακρος δολοφόνος. Επίσης, οι Harvey Keitel (Angelo Bruno) και Joe Pesci (Russell Bufalino) κατάφεραν να παίξουν με απλότητα, όπως και παλαιότερα, ρόλους χαμηλόφωνων μαφιόζων ενώ ο Stephen Graham (Anthony “Tony Pro” Provenzano) έπαιξε καλά, για ακόμα μία φορά, έναν αυτάρεσκο, φωνακλά gangster. Εκτός αυτών, πολύ καλό casting έγινε στις περιπτώσεις του stand-up κωμικού Don Rickles (Jim Norton, http://jimnorton.com/) και του μαφιόζου “Fat Tony” Salerno (Domenick Lombardozzi, https://twitter.com/D_Lombardozzi) αφού οι ηθοποιοί που τους υποδύθηκαν μοιάζουν τρομερά με τους αληθινούς.

Το film βασίζεται σε βιβλίο του Charles Brandt (http://www.charlesbrandtauthor.com/) και είναι διαθέσιμο προς θέαση από τις 27/11 μέσω του Netflix.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved