Η πρώτη ταινία που έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο box office

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
8 Ιουνίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Ο Τιτανικός του James Cameron θεωρήθηκε η ταινία που άλλαξε το παιχνίδι, αλλά η ιδέα του blockbuster ξεκίνησε από τον Steven Spielberg.

Ενώ μερικές από τις πιο κερδοφόρες ταινίες της εποχής συνήθως ήταν σοβαρά έργα όπως το Gone With the Wind, κάτι άρχισε να συμβαίνει όταν θρίλερ όπως το Jaws άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Αντί να ανησυχεί για τη δραματική πλευρά της ιστορίας, ο Spielberg χρησιμοποίησε οπερετικά πλάνα για να μιλήσει στους θεατές, κάνοντας τους περιστασιακούς θαυμαστές του κινηματογράφου να συρρέουν στις αίθουσες, ανοίγοντας το δρόμο για τη σύγχρονη εκδοχή του blockbuster. Αν και το Jaws έβγαλε μόνο 400 εκατομμύρια δολάρια στο box office, αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Οι λόγοι για τους οποίους ταινίες όπως το Raiders of the Lost Ark και το Back to the Future γεμίζουν τους κινηματογράφους, είναι η απήχησή που έχουν σε ένα τόσο μεγάλο κοινό. Μπορούν δηλαδή να τις απολαύσουν παιδιά και ενήλικες.

Ακριβώς όπως έκανε με το Jaws to 1975, ο Spielberg το κατάφερε ξανά και με το παραπάνω όταν κυκλοφόρησε το Jurassic Park to 1993, με φόντο μερικούς επιστήμονες σε ένα τουριστικό αξιοθέατο γεμάτο δεινόσαυρους. Σε αντίθεση με ταινίες όπως το Aladdin της ίδιας εποχής, το Jurassic Park έσπασε όλα τα ρεκόρ και έγινε η πρώτη ταινία με εισπράξεις πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στο box office.

Το κατόρθωμα όμως του Steven Spielberg δεν κράτησε πολύ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1997 ο James Cameron κυκλοφόρησε το κινηματογραφικό του αριστούργημα, Τιτανικός. Ο Cameron έγινε το πρώτο άτομο που εκτόπισε τον Spielberg από την πρώτη θέση, κερδίζοντας πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια στο box office μέχρι το τέλος του 1998.

Μέχρι και το 2022, μόνο τρεις ταινίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τον Cameron και οι δύο από αυτές είναι δικές του. Το Avatar βρίσκεται στην πρώτη θέση με εισπράξεις 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Avengers: Endgame είναι στην δεύτερη θέση με 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και τέλος το Avatar: The Way of Water κατάφερε να αποκομίσει μόλις 2,3 δισ.

http://www.youtube.com/watch?v=Rc_i5TKdmhs

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved