Επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ «Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ» στο 26 ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣ
/
11 Μαρτίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Η επίσημη πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, «Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ», θα πραγματοποιηθεί στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στις 18:00.

Το Κατώγι Αβέρωφ τιμά τον ιδρυτή του και παρουσιάζει το 30άλεπτο ντοκιμαντέρ, που παρακολουθεί τον καλλιτέχνη για ένα διάστημα δυόμιση περίπου μηνών, καταγράφοντας την πορεία της δημιουργίας, έως και την τελική ολοκλήρωση του έργου. Το πορτρέτο εκτίθεται πλέον στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, στο Μέτσοβο.

Στο ντοκιμαντέρ, «Το πορτρέτο», καταγράφεται η παράλληλη αφήγηση δράσης των δύο βασικών πρωταγωνιστών του. Όχημα της καταγραφής ορίζεται η δημιουργία πορτρέτου του πολιτικού και ευεργέτη, Ευάγγελου Αβέρωφ, από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη. Ο ζωγράφος ξεναγεί βήμα-βήμα τον θεατή στη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει. Ο τρόπος εργασίας του είναι ιδιάζων, μιας και ο εικονιζόμενος του πορτρέτου έχει εκδημήσει (Ευάγγελος Αβέρωφ: 1910 – 1990).

Το ατελιέ, ως κεντρικός χώρος δράσης του ντοκιμαντέρ, συνοδεύεται δημιουργικά με ακούσματα, περιγραφές, μνήμες και εικόνες από τη ζωή και τους οικείους του Ευάγγελου Αβέρωφ. Το αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) αγκαλιάζουν τα πλάνα και δημιουργούν μια σφαιρική αίσθηση και αισθητική. Αποτυπώνονται η αγωνία του δημιουργού, η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του, τα χρώματα, οι συνδυασμοί, η προσπάθεια εν τέλει προσέγγισης του Ευάγγελου Αβέρωφ και αφήγησης του έργου του μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας του πορτρέτου.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μαζί με μία ταινία μεγάλου μήκους, και μετά το τέλος και της δεύτερης ταινίας θα ακολουθήσουν ερωτήσεις προς τους συντελεστές. Από το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και στη διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβαλ: www.filmfestival.gr

Συντελεστές:

Σκηνοθέτες: Αντώνης Συμεωνίδης – Καλλιόπη Αλεξιάδου
Σενάριο: Καλλιόπη Αλεξιάδου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αντώνης Συμεωνίδης
Μοντάζ: Αντώνης Συμεωνίδης
Ήχος: Αντώνης Συμεωνίδης
Μουσική: Motion Array, Artlist
Διεύθυνση Παραγωγής: Πέτρος Ντόκος, Reach The Agency.
«Το πορτρέτο: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ» αποτελεί μια παραγωγή εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved