Πώς το Top Gun κατάφερε να επηρεάσει μία ολόκληρη γενιά

POP UP TEAM
/
14 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Το ντύσιμο και το στυλ της θρυλικής ταινίας, έκλεισε 33 χρόνια ζωής. Και συνεχίζουν ακάθεκτα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Top Gun είναι μία από τις σπουδαιότερες ταινίες που βγήκαν ποτέ στο σινεμά. Ήταν ίσως από τις νεότερες πολεμικές ταινίες, που μύρισαν από την κορυφή ως τα νύχια Χόλιγουντ. Με το κατάλληλο δράμα, την δράση και τον ερωτισμό. Το Top Gun είναι ίσως ένα νεότερο καμάρι της βιομηχανίας του αμερικανικού κινηματογράφου γιατί κατάφερε να επηρεάσει μία σειρά από πράγματα που δεν περιμέναμε ποτέ να το κάνει. Σήμερα κλείνει 34 χρόνια ζωής και θυμόμαστε το γιατί.

tomg8

Το στυλ του πιλότου

Δεν ξέρουμε για την εποχή μας, αλλά το να είσαι ιπτάμενος την δεκαετία του ’80, ήταν κάτι περισσότερο από μόστρα. Ήσουν ένας ήρωας. Ο μοναδικός που υπερείχε από εσένα, ήταν ο αστροναύτης. Ήδη λόγω των κοινωνικοπολιτικών αναταραχών και πολεμικών γεγονότων που ακολούθησαν αργότερα (σ.σ.: βλέπε τον Πόλεμο του Κόλπου το 1990), η αμερικανική αεροπορία είχε αρχίσει ήδη να «φαίνεται» προς τα έξω παρουσιάζοντας τους πιλότους σαν επίλεκτους. Πιλότος σήμαινε να είσαι άνετος, να μην γνωρίζεις όρια, να δηλώνεις ισόβιος φαν της ταχύτητας που μπορούσε να σου δώσει στους αιθέρες ένα F-16 και φυσικά να είσαι ετοιμοπόλεμος όταν το χρειαστείς. Και το Τοp Gun βοήθησε σε όλα τα παραπάνω.

To αθάνατο bomber jacket

Αρχικά, αν το bomber jacket κατάφερε να μπει στην μόδα, ήταν χάρη στους Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκίνησε από τους ίδιους, όταν οι βετεράνοι επέλεξαν να τα εντάξουν στο καθημερινό τους στυλ – κυρίως γιατί δεν είχαν λεφτά για περισσότερα ρούχα. Το theme έφτασε μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ και στη συνέχεια μέχρι τα 80s. Το Top Gun απογείωσε το bomber jacket με πολλά και διάφορα είδη που έκαναν την εμφάνισή τους. Το κλασσικό παραδοσιακό είναι το Type A-2 Rare Air Force USAF που οι ΗΠΑ το δίνουν σε όλους τους αεροπόρους. Αντιστοίχως το WILSONS Leather Faux Shearling και το Cordura Jacket, έκαναν αντίστοιχα την εμφάνισή τους στους ώμους του Goose και του Iceman.

topgun5

Τα γυαλιά της δόξας

Χωρίς Top Gun δεν θα υπήρχε γυαλί ηλίου aviator. Διόρθωση. Θα υπήρχε, θα είχε το κοινό του, αλλά δεν θα τα κατάφερνε ποτέ τόσο καλά. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τα aviator έγιναν τα μοναδικά γυαλιά που χρειαζόταν ο κάθε «πιλότος» στη ζωή του. Και όχι μόνο αν οδηγούσε μαχητικό ή επιβατηγό. Ραλίστες και μηχανόβιοι, μοντέλα και καπετάνιοι πλοίων, το aviator έγινε σήμα κατατεθέν της δράσης και του άντρα που ελκύει την ταχύτητα και την αδρεναλίνη – με όποιον τρόπο και αν εμφανίζεται αυτή στη ζωή του. Και με το να σκέφτεσαι το Top Gun κάθε φορά που βλέπεις ένα aviator γυαλί, αν μη τι άλλο δείχνει μία επιτυχία στο brand.

gialiatom

Υπομονή τώρα μέχρι την πρεμιέρα του Top Gun: Maverick

 

Mε πληροφορίες από Ratpack

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved