Ο Christopher Nolan και οι αγαπημένοι του Βρετανοί σκηνοθέτες

Christopher Nolan – ©Instagram/christophernolann
POP UP TEAM
/
20 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ο Bρετανός σκηνοθέτης Christopher Nolan που ξεκίνησε με ένα πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, με την ταινία του 1998, The Following, κατέληξε να δημιουργεί παραγωγές με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια δολάρια (“Tenet”, 2020) και 100 εκατομμύρια δολάρια, (”Oppenheimer” 2023).

Ο Nolan είναι ο σκηνοθέτης μιας από τις μεγαλύτερες τριλογίες του 21ου αιώνα, του Batman (”Dark Knight Series’‘) . Η δεύτερη ταινία, «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (Dark Knight) που βγήκε στους κινηματογράφους το 2008, ήταν η πιο επιτυχημένη ταινία της τριλογίας. Ο Χιθ Λέτζερ (Heath Ledger) κέρδισε το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο ρόλο του Τζόκερ.

Έκτοτε, ο Nolan έχει κάνει πιο δημοφιλείς ταινίες, όπως το Inception , το Dunkirk και το Interstellar , καθιερώνοντας τον εαυτό του ως έναν από τους σημαντικότερους βρετανούς κινηματογραφιστές. Ποιοι είναι όμως οι αγαπημένοι Βρετανοί σκηνοθέτες του Νόλαν; Έχει αναφέρει πολλά ονόματα όλα αυτά τα χρόνια που θεωρεί τα αγαπημένα του και είναι ξεκάθαρο πώς μερικά από αυτά έχουν διαμορφώσει την προσέγγισή του στη δημιουργία ταινιών.

Ξεκινώντας από πιο κλασικούς σκηνοθέτες, ο Νόλαν λατρεύει τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος, όπως κι εκείνος, έκανε συχνά ταινίες με αμερικανικά καστ, συνεργαζόμενος πιο στενά με το Χόλιγουντ παρά με τη χώρα του – τουλάχιστον στο δεύτερο μισό της καριέρας του. Είπε στο BFI , «Καμία εξέταση του κινηματογραφικού σασπένς και της οπτικής αφήγησης δεν θα ήταν πλήρης χωρίς τον Χίτσκοκ, και η τεχνική δεξιοτεχνία του στην απεικόνιση της κατάρριψης ενός αεροπλάνου στη θάλασσα από τον Ξένο Ανταποκριτή παρείχε έμπνευση για πολλά από αυτά που επιχειρήσαμε στη Δουνκέρκη ».

Είναι επίσης θαυμαστής του David Lean, που είναι περισσότερο γνωστός για τη σκηνοθεσία του Lawrence of Arabia , ενός αριστουργήματος του κινηματογράφου. O παραγωγός Nick Varleyείχε πει στο Independent πως ο Lean ήταν «ο Κρίστοφερ Νόλαν της εποχής του. Ο Νόλαν χαίρεται να κάνει αυτές τις υπέροχες επικές ταινίες σε μεγάλη κλίμακα και ο Λιν ήταν ο παππούς του έπους». Προφανώς, το εύρος των ταινιών του Lean έχει δείξει στον Nolan ότι τίποτα δεν είναι πολύ φιλόδοξο ή τραβηγμένο, και έχει πάρει αυτή τη στάση μαζί του για να δημιουργήσει μερικές από τις πιο επιτυχημένες υπερπαραγωγές των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, ο Nolan έχει εμπνευστεί και από μερικούς πιο σύγχρονους κινηματογραφιστές, όπως ο Stephen Frears, ο οποίος άρχισε να γυρίζει ταινίες στη δεκαετία του ’70, αλλά ήταν αναμφισβήτητα ο πιο παραγωγικός στη δεκαετία του 2000. Μερικά από τα έργα του περιλαμβάνουν κλασικά της δεκαετίας του ’80, όπως το My Beautiful Laundrette and Dangerous Liaisons και το High Fidelity του 2000 .

Οι αγαπημένοι Βρετανοί σκηνοθέτες του Christopher Nolan:

Έντγκαρ Ράιτ

Χιου Χάντσον

Τόνι Σκοτ

Ρίντλεϊ Σκοτ

Άλφρεντ Χίτσκοκ

Stephen Frears

Ντέιβιντ Λιν

Tags :

Μοιράσου το ...

Δείτε ακόμα ...

Nothing found!

It looks like nothing was found here!