Η Πηνελόπη περίμενε Οδυσσέα κι εσύ τι έκανες;
Ο κόσμος πάντα είχε ανάγκη από ήρωες. Από παλικάρια ή από κορίτσαρους, που τα βάζουν με θεριά, με γίγαντες, με άγρια θηρία και κάνουνε καλό στον κόσμο. Άνθρωποι με υψηλό ηθικό κώδικα, με αρχές κι αξίες που βάζουν τον εαυτό τους πάντα κάτω απ’ τους άλλους. Πάντα είπα; Ντάξει, όχι και πάντα…
Άνθρωποι είναι κι αυτοί, μερικές φορές θα την κάνουν τη στραβή τους, σωστά; OΧΙ. Καθόλου σωστά. Οπότε, μαγκιά σας για τα κατορθώματα, αλλά το κέρατο – κέρατο κι ήρθε η ώρα να γίνετε ρεζίλι. Και πρώτος απ’ όλους ο…
Ιάσονας
Ο πρώτος μεγάλος θαλασσοπόρος της ελληνικής μυθολογίας, ήταν παλίκαρος, ήταν σωστός καπετάνιος, αλλά αποδείχτηκε και τρομερό τσογλάνι στο φινάλε. Βλέπεις, χωρίς τη Μήδεια δεν θα ‘χει νικήσει τον ταύρο, δεν θα ‘χε κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας, δεν θα ‘χε καταφέρει να τα βγάλει πέρα με τον Τάλο και κατά πάσα πιθανότητα θα τον είχε φάει η μαρμάγκα (ή ο βασιλιάς Πελίας). Και τελικά πώς της τα ξεπλήρωσε όλα αυτά ο αχάριστος; Το ‘παιζε στα γεράματα γαμπρός στην Κόρινθο και νυχτοπερπατούσε με την πλούσια πιτσιρίκα, τη Γλαύκη. “Τι έγινε Ιασονάκη, σε γουστάρει η χωριάτισσα;” του λέει η Μήδεια, και όπως πάντα όταν μαλώνει το ζευγάρι την πληρώσαν τα παιδιά…
Οδυσσέας
Να ‘μαστε ξηγημένοι, τούτος εδώ έχει ελαφρυντικά. 10 χρόνια στον πόλεμο, άλλα 10 ναυτικός, τα νιάτα του τα ‘φαγε στις μάχες και στα πέλαγα. Κι έπειτα, θεές ήταν (η Κίρκη κι η Καλυψώ), δεν τη ρίχνεις τη χυλόπιτα εύκολα. Άσε που τελικά, παράτησε και τις θεές, παράτησε και τα πλούτη τους, παράτησε και την ΑΘΑΝΑΣΙΑ, για να γυρίσει στη γυναίκα του. Όλα κι όλα, να ‘μαστε σωστοί: ο Οδυσσέας έχει δικαιολογίες που στέκονται. Τις κουτσουκέλες όμως, τις έκανε!
Κλεοπάτρα
Όμορφη βασίλισσα, μεγάλη μύτη, Μόνικα Μπελούτσι, Αστερίξ. Η Κλεοπάτρα είναι φαβορί για τον τίτλο της πιο ισχυρής γυναίκας του αρχαίου κόσμου, κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που περνάμε λίγο στο ντούκου ένα μικρό γραφειοκρατικό γεγονός: η Κλεοπάτρα όταν τα μπλέκει με τον Καίσαρα, είναι ΗΔΗ παντρεμένη. Θα μου πεις, είναι παντρεμένη με τον Πτολεμαίο που είναι αδερφός της. Και είναι 15 χρόνων. Αλλά και το Δία που παντρεύτηκε την αδερφή του όταν εκείνη ήταν κάτι ημερών (!), άπιστο τον ανεβάζουμε – μοιχό τον κατεβάζουμε. Άρα; Κλεοπατρούλα, άπιστη!
Δαβίδ
Ο πιο σπουδαίος βασιλιάς της Παλαιάς Διαθήκης, τα είχε όλα: πιτσιρίκι σχεδόν, “του το ‘κανε, ναι, τον ξεφτίλισε!” τον Ράμπο της εποχής, Γολιάθ, με σφεντόνα (!), ύστερα βασίλεψε εξαίρετα για χρόνια, έγραψε υπέροχους ψαλμούς κι έκανε συμφωνία με τον Θεό ότι απ’ τη δικιά του γενιά θα προέλθει ο Μεσσίας. Κι η υστεροφημία του θα ήταν αψεγάδιαστη, αν δεν τ’ αποφάσιζε να κάνει βόλτα στην ταράτσα εκείνη τη μέρα…
Αλλά έκανε. Και πήρε το μάτι του τη Βησθαβεέ να κάνει μπάνιο, κι έπαθε έναν έρωτα κεραυνοβόλο. Στέλνει λοιπόν τον άντρα της να πεθάνει στον πόλεμο (!!), μένει μόνη της εκείνη, τη φωνάζει στο κρεβάτι του και να τα κέρατα στη βασίλισσα που τον είχε κορόνα στο κεφάλι της. Ντέιβιντ, μπορεί η μανδάμ να σου χάρισε τον Σολομόντα (aka δεύτερος σπουδαιότερος βασιλιάς της Παλαιάς Διαθήκης), αλλά δεν φέρθηκες σωστά, να ξηγιόμαστε.
Διγενής Ακρίτας
Μέγας ήρωας και παλίκαρος των Βυζαντινών χρόνων, όμως υπάρχουν παραλλαγές του έπους του που τον θέλουνε να μην φέρεται και πολύ καλά στο έτερόν του ήμισυ. Πριν παλέψει λοιπόν τον Χάροντα στα “Μαρμαρένια Αλώνια”, είχε μια περιπετειούλα με μια κοπέλα απ’ την Αραβία, και μια περιπετειάρα με την αμαζόνα Μαξιμώ. Την οποία πρώτα νίκησε σε μάχη, μετά την “πήρε μια αγκαλιά” έτσι για το συγγνώμη, κι ύστερα απ’ τις τύψεις που απάτησε τη γυναίκα του, την έπνιξε! Γενικά, τη γνώμη μου θα πω κι άμα θες την ακούς, τζέντλεμαν πολύ δεν είσαι, Διγενή.
Με πληροφορίες από provocateur