10 ταινίες φαντασίας που εξερευνούν την γυναικεία σεξουαλικότητα

POP UP TEAM
/
13 Οκτωβρίου, 2023

Βυθίζει τον θεατή σε έναν κόσμο που δεν έχει καθορισμένα όρια, όπου ο χρόνος και ο χώρος είναι σε ροή, αλλά ο οποίος αισθάνεται στενά κατανοητός και όπου η αίσθηση προκύπτει από την ποιητική αλήθεια και όχι από την αιτία και το αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον τρόπο, θυμίζει τη Valerie And Her Week Of Wonders (1970) , τη μεθυστική προσαρμογή του Jaromil Jires στο ποιητικό μυθιστόρημα του σουρεαλιστή Vitezslav Neval, το οποίο είδε η Angela Carter και αποτέλεσε σημαντική επιρροή στο έργο της.

Όπως το Company of Wolves, περιστρέφεται γύρω από μια νεαρή κοπέλα της οποίας η πρώτη περίοδος προκαλεί έναν παράξενο εφιάλτη, γεμάτο άτακτους ερωτικούς συμβολισμούς, στον οποίο η κοπέλα παρασύρεται από τον πατριό της, ο οποίος είναι απλώς βαμπίρ και μοιάζει με την κλασική ξυλογραφία του Θανάτου. , και τρομοκρατείται από έναν τρελό σεξουαλικό, περιστρεφόμενο ιερέα που φοράει τον σταυρό του σαν μενταγιόν.

Σε κανένα σημείο το κοινό δεν είναι σίγουρο τι είναι πραγματικό ή τι όχι. Είναι ένδοξα αντιεξουσιαστικό, παραμερίζοντας το πατριαρχείο και την εκκλησία, και αντ’ αυτού επικαλείται, μέσω της υπέροχης κινηματογραφικής του φωτογραφίας, τις απολαύσεις του ήλιου, της σάρκας, του κρασιού, των φρούτων – με λίγα λόγια, το γήινο και το αισθησιακό.

Αυτό του δίνει μια πραγματικά παγανιστική αίσθηση, παρόμοια με αυτή του The Wicker Man (1973) και μια αίσθηση που μοιράζεται με όλες σχεδόν τις ταινίες του κύκλου του παραμυθιού – την απώλεια της αθωότητας ως επιστροφή σε πιο απλές, πιο γεμάτες απολαύσεις σε αντίθεση για την είσοδο στην αμαρτία.

Beauty and the Beast (1946)

Bluebeard (2009)

La Bete (1975)

http://youtu.be/jP4sGoLBFbQ

The Company Of Wolves (1984)

Valerie And Her Week Of Wonders (1970)

Pan’s Labyrinth (2006)

Cat People (1942) 

Howl’s Moving Castle (2004)

Picnic At Hanging Rock (1975)

Innocence (2004)

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης