Από την αρχή του χρόνου, τα ανθρώπινα όντα αναρωτιόντουσαν αν το σύμπαν επιφυλάσσει ένα σχέδιο για αυτούς. Έχουμε σκεφτεί αν κάθε άτομο γεννιέται για να εκπληρώσει ένα καθορισμένο πεπρωμένο ή αν κάθε άνθρωπος μπορεί να χτίσει το μέλλον του από την αρχή, ανάλογα με τις επιλογές που κάνει.

Είναι αλήθεια ότι μας καθορίζει ο χρόνος, ο χώρος, οι νόμοι της φυσικής κ.λπ. Φαίνεται να πιστεύουμε ότι έχουμε κάποιο είδος ελέγχου στις αποφάσεις μας και ότι η προσωπικότητα, οι προτιμήσεις και τα γούστα μας εξαρτώνται από εμάς. Πιστεύουμε ότι έχουμε συνείδηση ​​και επίγνωση κάθε στροφής στις γραμμές στο τρένο της ζωής. Ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό ότι ένας ανίδεος τυφλός σκύλος οδηγεί αυτό το τρένο, και εμείς είμαστε έτοιμοι για τη διαδρομή νομίζοντας ότι η θέλησή μας ελέγχει το όχημα.

Γι' αυτό οι φιλόσοφοι αναρωτήθηκαν αν η μοίρα των ανθρώπων εξαρτάται από εξωτερικές τυχαίες δυνάμεις, που διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας από την κούνια μέχρι τον τάφο. Το γεγονός ότι αν δεν είχες γεννηθεί από αυτούς τους γονείς, ή σε αυτή τη γειτονιά, ή σε διαφορετική χώρα ή αιώνα, η ζωή σου θα ήταν τελείως διαφορετική, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν η ανθρωπότητα είναι πραγματικά ελεύθερη ή αν απλώς ενεργούμε συλλογικά με ένστικτο, σαν βιολογικά ρομπότ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κινηματογραφιστές τείνουν να είναι εικαστικοί φιλόσοφοι, αυτή η λίστα έχει 10 ταινίες που εξερευνούν αυτό το θέμα, καθεμία από τις οποίες καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα.

10. Pi - 1998

9. Watchmen - 2009

8. Being John Malkovich - 1999

7. Dead Man Walking - 1995

6. Waking Life - 2001

5. Twelve Monkeys - 1995 

4. The Thin Red Line - 1998

3. Memento - 2000

2. Interstellar - 2014

1. Mr. Nobody - 2009