Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι έχει μεταφερθεί στη μεγάλη και μικρή οθόνη πολλές φορές, σε live-action και animation μορφή.

Η«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» («A Christmas Carol») είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο διαχρονικές, συναρπαστικές και τρομακτικές ιστορίες που έχει γράψει ο Κάρολος Ντίκενς. Η νουβέλα που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 1843, εστιάζει στον Εμπενίζερ Σκρούτζ, έναν φιλάργυρο αλλά τσιγκούνη, άκαρδο και σκληρό ηλικιωμένο άνδρα, ο οποίος μισεί τις γιορτές και ό,τι φέρνει χαρά στον κόσμο γενικότερα, μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων που ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τη ζωή του. Το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ ο οποίος δεν ζει πια, θα τον επισκεφτεί για να τον προειδοποιήσει να αλλάξει τον χαρακτήρα και την κακή συμπεριφορά προς τους συνανθρώπους του, διαφορετικά θα έχει άσχημη κατάληξη.

Τα τρία φαντάσματα που θα εισέρθουν στη συνέχεια στο σπίτι, θα παρασύρουν τον Σκρούτζ σε ταξίδια στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να του υποδείξουν τα λάθη που έχει κάνει και να τον αποτρέψουν από τις δύσκολες ημέρες που θα έρθουν στο μέλλον αν δεν γίνει πιο ευγενικός και καλοσυνάτος.

Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι έχει μεταφερθεί στη μεγάλη και μικρή οθόνη πολλές φορές, σε live-action και animation μορφή. Ποιες είναι οι καλύτερες μεταφορές του έπους του Καρόλου Ντίκενς; Παρακάτω παρουσιάζουμε τη λίστα με εκείνες που έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. 

1. A Christmas Carol (1910 + 1923)

2. A Christmas Carol (1938)

3. A Christmas Carol (1951)

4. Scrooge (1970)

5. Mickey's Christmas Carol (1983)


6. A Christmas Carol (1984)

7. Scrooged (1988)

8. The Muppet Christmas Carol (1992)

9. A Christmas Carol (1999)

10. Christmas Carol: The Movie (2001)

11. A Christmas Carol (2009)

12. A Christmas Carol (2019)

 

 

Mε πληροφορίες από Athens voice