Επιχείρηση «απομονωμένο σινεμά». Αυτός είναι ο τίτλος του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το οποίο αντί να το βάλει κάτω εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, βρήκε έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο να πραγματοποιήσει κανονικά την διοργάνωση με έναν μόνο θεατή.

Όπως έγινε γνωστό, οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ σκοπεύουν να στείλουν έναν θεατή για 7 ολόκληρες ημέρες σε μία απομονωμένη βραχονησίδα στις δυτικές ακτές της Σουηδίας, όπου θα περάσει την εβδομάδα του σε πλήρη απομόνωση, απολαμβάνοντας μία-μία όλες τις ταινίες του φεστιβάλ.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εξερευνήσει τη δύναμη του κινηματογράφου σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Τζόνας Χόλμπεργκ, μιλώντας στο CNN, δήλωσε πως η ιδέα για την ασυνήθιστη αυτή εκδήλωση προήλθε από την στροφή των ανθρώπων στις ταινίες για ανακούφιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Μας ενδιαφέρει ο τρόπος που μεταβάλλεται η σχέση του κοινού με τις ταινίες κάτω από αυτές τις συνθήκες και θέλαμε να εξερευνήσουμε αυτή τη σχέση στα άκρα – απομονώνοντας ένα άτομο σε μια μικρή βραχονησίδα στη θάλασσα για μία εβδομάδα με μόνη συντροφιά τις ταινίες» λέει ο Χόλμπεργκ.

Το μικροσκοπικό νησάκι Χάμνσκαρ, όπου θα ναυαγήσει ο σινεφίλ, βρίσκεται στα ανοιχτά των δυτικών σουηδικών ακτών. Πήρε το όνομά του εξαιτίας των μανιασμένων υδάτων που το περιβάλλουν και οδηγούσαν τους ναυτικούς να διαβάζουν την «Προσευχή του Κυρίου» από την Καινή Διαθήκη κάθε φορά που αντίκριζαν τον χαρακτηριστικό κόκκινο φάρο, ένα από τα λιγοστά ανθρώπινα δημιουργήματα στη βραχώδη επιφάνειά του. 

«Η παραμονή στο νησί είναι απόλυτα ασφαλής. Το άτομο θα έχει ένα απαλό κρεβάτι και καλό φαγητό. Δεν τίθεται ζήτημα επιβίωσης», σημειώνει ωστόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Για λόγους ασφαλείας βέβαια, μαζί με τον τυχερό στο μικρό νησάκι θα βρίσκεται ένας ακόμη άνθρωπος. «Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, δεν πρόκειται να συναντηθούν κατά τη διάρκεια των 7 ημερών» εξηγεί ο Χόλμπεργκ.

Πέραν της απόκοσμης εμπειρίας για έναν και μόνο τυχερό, το φεστιβάλ έχει ανακοινώσει πως θα διοργανώσει παρόμοιες απομονωμένες εμπειρίες για αρκετούς ακόμη φίλους του κινηματογράφου. Όπως ανακοινώθηκε, σχεδιάζει να ανοίξει μια αίθουσα κινηματογράφου και μια αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία ένας και μόνο θεατής κάθε φορά θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, womantoc