Σωτήρης Τσαφούλιας: Ποιος είναι ο αυτοδίδακτος σκηνοθέτης που συγκλόνισε με τις δηλώσεις του

POP UP TEAM
/
15 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ο σκηνοθέτης που με τις δηλώσεις του για τον καταιγισμό καταγγελιών στον χώρο του Θεάτρου, έκανε όλους να του “βγάλουν το καπέλο”.

“Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης αν δεν έχεις γίνει σπουδαίος άνθρωπος”.

Σε αυτή τη φράση του σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια, συμπεριλήφθηκαν όλα όσα θα έπρεπε να είχαν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα μετά το τσουνάμι καταγγελιών από καλλιτέχνες, για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βιασμούς και περιστατικά ψυχολογικής και λεκτικής βίας στον -κατά τα άλλα μαγευτικό- χώρο του Θεάτρου και της Τέχνης.

Όσοι δεν γνώριζαν τον Σωτήρη Τσαφούλια μέσα από το κινηματογραφικό του έργο, τον γνώρισαν από αυτές τις δηλώσεις του, που ήταν κυριολεκτικά “γροθιά στο στομάχι” για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μέσα από έναν μοναδικό μονόλογο, με λόγια ψυχής, κατέρριψε σε λίγα μόλις λεπτά όλους τους “γιατί τώρα”, τους “καθίστε φρόνημα”, τους “στηρίζω ναι μεν τα θύματα, αλλά”…

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος παρέδωσε ένα μάθημα ηθικής και ενσυναίσθησης, αποθεώθηκε από τηλεθεατές και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είπε κάτι το απόλυτα προφανές, που όμως δεν βρήκαν το θάρρος να πουν πολλοί όλο αυτό το διάστημα, ότι είναι η ώρα να ασχοληθούμε μόνο με τα θύματα και τα τραύματά τους. “Θα σταθούμε με αγάπη και απέναντι στους θύτες, γιατί και αυτοί έχουν παράπλευρες απώλειες, αλλά δεν είναι η ώρα να ασχοληθούμε με αυτούς”.

“Δεν θα έπρεπε να βγαίνω να μιλάω, αλλά ο λόγος που το κάνω είναι γιατί θέλω να προστατέψω τις φωνές όλων αυτών που βρίσκουν το θάρρος να το κάνουν απέναντι σε φωνές παλαιότερων που δεν αρθρώνουν τον λόγο που πρέπει στην παρούσα κατάσταση”.

Ποιος είναι ο Σωτήρης Τσαφούλιας
Ποιος είναι όμως ο Σωτήρης Τσαφούλιας; Όλοι όσοι έχουν δει τη γνωστή ταινία, με πρωταγωνιστή τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, “‘Ετερος Εγώ”, και τους δύο κύκλους της σειράς “Χαμένες Ψυχές” και “Κάθαρσις”, πιθανότητα τον γνωρίζουν, αφού είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας γεννήθηκε το 1975 στον Πειραιά. Σπούδασε Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων και Ναυτικό Δίκαιο, όμως η μεγάλη του αγάπη ήταν από μικρή ηλικία ο κινηματογράφος. Ετσι, αφού ασχολήθηκε για κάποια χρόνια με επιχειρήσεις, τελικά τον “κέρδισε” – και τον ευχαριστούμε για αυτό – ο κινηματογράφος.

Ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν έχει σπουδάσει σκηνοθεσία, αλλά είναι αυτοδίδακτος. “Θεωρώ πως όλοι έχουν την δυνατότητα να σκηνοθετήσουν, να αφηγηθούν μια ιστορία. Μερικοί από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κόσμου είναι αυτοδίδακτοι όπως ο Ταραντίνο, ο Κάμερον, ο Νόλαν. Επομένως αν έχει κάποιος να αφηγηθεί μια ιστορία ας το κάνει. […] Το έργο γεννιέται στο μυαλό, πεθαίνει στο χαρτί, ανασταίνεται στο γύρισμα και παίρνει πια τον δρόμο του. Όταν πάτησα στο set, είπαμε το πρώτο ‘πάμε’ και βρέθηκα πίσω από τα μόνιτορ, ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι τα προηγούμενα χρόνια ζούσα σαν ναρκωμένος. Σαν να μου είχαν κάνει μια ένεση ξυλοκαΐνης στο κούτελο και πήγαινα ρομποτικά. Με τη σκηνοθεσία άλλαξαν οι ισορροπίες μου αυτόματα”, έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Lifo.

Το 2014 δημιουργεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, τον “Κοινό παρονομαστή”, μία ιδιαίτερη ταινία με θέμα της, τη του ζευγαριού και την οπτική που ο καθένας έχει για αυτήν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο Αντώνης Αντωνίου και Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Ο “Κοινός Παρονομαστής” σημειώνει επιτυχία και είναι υποψήφιος σε διεθνή φεστιβάλ. Κερδίζει αρκετά βραβεία, όπως Σεναρίου, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας.

 koinosparan

Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως, έρχεται το 2016, με την αστυνομική ταινία “Ετερος Εγώ”. Σκηνοθέτης είναι ο Σωτήρης Τσαφούλιας, ενώ το σενάριο γράφει ο ίδιος και η Κατερίνα Φιλιώτου. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο οποίος ενσαρκώνει ένα μοναχικό Εγκληματολόγο και ιδιαίτερο άνθρωπο, τον Δημήτρη Λαϊνη.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Τσαφούλια, αποσπά δύο βραβεία στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: το Βραβείο Κοινού “Μιχάλης Κακογιάννης” και τo Βραβείο Επιτροπής Νεότητας Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης – Καλύτερη Ταινία.

Το “Ετερος εγώ” λατρεύεται πολύ γρήγορα από τους σινεφίλ – και όχι μόνο- και το καλοκαίρι του 2019 κάνει πρεμιέρα η σειρά sequel της ταινίας, το “Ετερος Εγώ- Χαμένες Ψυχές”, από την Cosmote tv. Όπως ήταν φυσικό, και η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία και πριν από μερικούς μήνες προβλήθηκε και ο δεύτερος κύκλος, “Ετερος Εγώ – Κάθαρσις”.

tsafdoul2

Ήδη η σειρά έχει πάρει το πράσινο φως και για τον τρίτο κύκλο, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει ο Σωτήρης Τσαφούλας, θα λέγεται “Νέμεσις” και καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2021.

Μάλιστα, ο σκηνοθέτης έχει αποκαλύψει πως δεν αποκλείεται να δούμε τη σειρά και στο Netflix. “Είμαστε σε συζητήσεις αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε ευχάριστα νέα. Μπορώ να πω μόνο ότι είμαστε σε συζητήσεις για να ταξιδέψει το ‘Έτερος Εγώ’ στο εξωτερικό”, έχει πει ο ίδιος.

 http://youtu.be/WSi66Neercs

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved