Στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ Sfumato ένα νέο κορίτσι από μία επαρχιακή περιοχή του Ιράν εργάζεται με μοτοσυκλέτα για να βοηθήσει τους δικούς της.
Παράλληλα, ασχολείται με διάφορα αθλήματα, βλέπει τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο μέσω των νέων τεχνολογιών και διεκδικεί την ελευθερία να κάνει αυτά που επιθυμεί, δίχως απαγορεύσεις, στη χώρα της. Ωστόσο, τα θέλω και οι ανάγκες της δε γίνονται δεκτές από μεγάλο μέρος του περιγύρου της, η ίδια καλείται να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια των ρόλων που έχει διαμορφώσει το κοινωνικό της περιβάλλον για τον άνδρα και τη γυναίκα και μένει με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο της.
Το film θυμίζει την ταινία του Jafar Panahi Offside1, όπου κάποιες νέες κοπέλες με καταγωγή από το Ιράν προσπαθούν να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στην πατρίδα τους ενώ αυτό απαγορεύεται εκεί για τις γυναίκες. Επίσης, είναι επίκαιρο γιατί μιλάει για τους ανθρώπους που δουλεύουν στον κλάδο των μεταφορών, τομέα που έχει αναπτυχθεί την περίοδο της πρόσφατης πανδημίας, και έχει ενδιαφέρον λόγω της εκφραστικότητας ορισμένων πρωταγωνιστών του. Παρόλα αυτά, οι σκηνές που έστησε ο δημιουργός του Amirali Mirderikvand πολλές φορές ξεκινάνε και σταματάνε απότομα και η μετάβαση από τη μία στην άλλη δε γίνεται ομαλά. Επιπλέον, η φωτογραφία των Leyla Barati, Armin Khodabakhsh και Hasan Rahimi θυμίζει ιδιωτική και όχι επαγγελματική κινηματογραφική λήψη ενώ η μουσική του Omid Mehrabi είναι κάτι που βρίσκει κανείς εύκολα και σε άλλα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά έργα του μουσουλμανικού κόσμου.
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στις 06/02/2021, στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, μέσω της σελίδας του στο διαδίκτυο.
Κώστας Καγκελίδης