Αυτό το δεύτερο σόλο κιθάρας είναι απολύτως ανατριχιαστικό. Ένα αριστούργημα: Pink Floyd – Comfortably numb

POP UP TEAM
/
15 Απριλίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Το ” Comfortably Numb ” είναι από το ενδέκατο άλμπουμ τους, The Wall (1979). Κυκλοφόρησε ως single το 1980, με το ” Hey You ” ως το B-side. Τη μουσική συνέθεσε ο κιθαρίστας David Gilmour . Τους στίχους έγραψε ο μπασίστας Roger Waters .

Θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Pink Floyd, που ξεχωρίζει για τα δύο σόλο κιθάρας του . Τ

Ο κιθαρίστας David Gilmour ηχογράφησε ένα demo χωρίς λόγια ενώ εργαζόταν στο ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του το 1978. Δεν χρησιμοποίησε τη σειρά συγχορδιών για αυτό το άλμπουμ, αλλά το κράτησε για μελλοντική δουλειά.  Ο μπασίστας Roger Waters άκουσε το demo κατά τη διάρκεια των συνόδων για το The Wall αλλά ήταν απρόθυμος να το χρησιμοποιήσει καθώς ήθελε να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τη συγγραφή του άλμπουμ.

Ο παραγωγός Bob Ezrin πρότεινε στον Waters να το ξανασκεφτεί, συμφωνώντας ότι το demo του Gilmour χρειαζόταν ολοκλήρωση. Στη συνέχεια, ο Waters ζήτησε από τον Gilmour να αλλάξει τη δομή της συγχορδίας για τους στίχους από Μι ελάσσονα (όπως στο σετ Immersion box του The Wall) σε Β ελάσσονα και ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ πρόσθεσε επίσης μερικές μπάρες μουσικής για τη σειρά «I have been Comfortably Numb» και ο Ρότζερ έγραψε στίχους εμπνευσμένους από μια εμπειρία ένεσης ηρεμιστικών για κράμπες στο στομάχι πριν από μια παράσταση το 1977 στη Φιλαδέλφεια στο The In. το Flesh Tour .

«Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες δύο ώρες της ζωής μου», είπε ο Γουότερς, «προσπαθώντας να κάνω μια παράσταση όταν δύσκολα μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου».  Ο τίτλος εργασίας του τραγουδιού ήταν “The Doctor”.  Ο Εζρίν κοίταξε τους ολοκληρωμένους στίχους και είπε ότι «απλώς μου έδωσαν μπούρδες».

Για το ρεφρέν, ο Gilmour και ο συνεδριακός παίκτης Lee Ritenour χρησιμοποίησαν ένα ζευγάρι ακουστικών κιθάρων που ακούγονταν παρόμοια με το κούρδισμα του Nashville , αλλά με τη χαμηλή χορδή E να αντικατασταθεί από μια χορδή υψηλής E, δύο οκτάβες υψηλότερη από το τυπικό κούρδισμα . Αυτός ο συντονισμός χρησιμοποιήθηκε επίσης για τα αρπέτζια στο ” Hey You “.

Το συγκρότημα διαφώνησε για τον τρόπο ηχογράφησης του τραγουδιού. Ο Waters και ο Ezrin προτίμησαν μια μίξη που περιείχε πολυάριθμα ορχηστρικά overdubs, υπό την επίβλεψη του Michael Kamen , ενώ ο Gilmour προτιμούσε μια απογυμνωμένη μίξη με πιο βαριά ροκ στοιχεία.  Ο Gilmour είπε αργότερα: “Μαλώσαμε για το “Comfortably Numb” σαν τρελοί. Είχαμε πραγματικά μια μεγάλη μάχη, συνεχίστηκε για αιώνες.”  Στο τέλος, επετεύχθη συμβιβασμός όπου το κύριο μέρος του τραγουδιού θα περιελάμβανε τα ορχηστρικά στοιχεία, ενώ το τελικό σόλο κιθάρας θα περιείχε το απογυμνωμένο μείγμα που προτιμούσε ο Gilmour. Ο Ezrin δήλωσε αργότερα ότι ήταν ευχαριστημένος με την τελική μίξη καθώς παρείχε καλή αντίθεση, ενώ ο Gilmour είπε ότι αντιπροσώπευε «την τελευταία μου όψη και την ικανότητα του Roger να συνεργάζονται μαζί».

Για να γράψει τα δύο σόλο κιθάρας , ο Gilmour συγκέντρωσε στοιχεία από πολλά άλλα σόλο στα οποία είχε δουλέψει, σημαδεύοντας τα κομμάτια που προτιμούσε για την τελική λήψη. Χρησιμοποίησε ένα Big Muff παραμόρφωση και εφέ καθυστέρησης στα σόλο.

Ο Cash Box είπε ότι «η κιθάρα του Gilmour φωνάζει εύγλωττα».  Το Billboard είπε ότι “εμφανίζει τις στιχουργικές δυνάμεις και το πάθος του supergroup για την πολύχρωμη, ανάγλυφη μελωδία.”

HelloIs there anybody in there?Just nod if you can hear meIs there anyone home?

Come on, nowI hear you’re feeling downWell I can ease your painGet you on your feet again

RelaxI’ll need some information firstJust the basic factsCan you show me where it hurts?

There is no pain you are recedingA distant ship’s smoke on the horizonYou are only coming through in wavesYour lips move but I can’t hear what you’re saying

When I was a child I had a feverMy hands felt just like two balloonsNow I’ve got that feeling once againI can’t explain you would not understandThis is not how I am

I have become comfortably numb

I have become comfortably numb

OkayJust a little pinprickThere’ll be no more (aargh!)But you may feel a little sick

Can you stand up?I do believe it’s working – good!That’ll keep you going for the showCome on it’s time to go

There is no pain you are recedingA distant ship’s smoke on the horizonYou are only coming through in wavesYour lips move but I can’t hear what you’re saying

When I was a child I caught a fleeting glimpseOut of the corner of my eyeI turned to look but it was goneI cannot put my finger on it nowThe child is grown the dream is gone

I have become comfortably numb

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved