Βουτιά στο 1974: King Crimson – Starless!

POP UP TEAM
/
6 Μαΐου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Το ” Starless ” είναι μια σύνθεση του αγγλικού progressive rock συγκροτήματος King Crimson . Είναι το τελευταίο κομμάτι του έβδομου στούντιο άλμπουμ τους, Red , που κυκλοφόρησε στις 6 Οκτωβρίου 1974.

Οι αρχικές συγχορδίες και η μελωδία για το “Starless” γράφτηκαν από τον John Wetton, ο οποίος σκόπευε το τραγούδι να είναι το ομότιτλο κομμάτι του προηγούμενου άλμπουμ του γκρουπ Starless and Bible Black . 

Ο Robert Fripp και ο Bill Bruford αρχικά αντιπαθούσαν το τραγούδι και αρνήθηκαν να το ηχογραφήσουν για αυτό το άλμπουμ.  Αντίθετα, η ομάδα επέλεξε έναν ορχηστρικό αυτοσχεδιασμό ως ομότιτλο κομμάτι. Ωστόσο, το “Starless” αναβιώθηκε αργότερα, οι στίχοι του άλλαξαν και ένα μεγάλο τμήμα ορχηστρών (βασισμένο σε ένα μπάσο riff γραμμένο από τον Bruford  ) προστέθηκε σε αυτό και εκτελέστηκε ζωντανά μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 1974. For the Red στις ηχογραφήσεις, οι στίχοι άλλαξαν και πάλι (με τη συμβολή του Richard Palmer-James).

Το εισαγωγικό θέμα, που αρχικά έπαιξε ο David Cross , ανέλαβε η κιθάρα, με τον Fripp να κάνει μικρές αλλαγές στη μελωδία. Καθώς ο τίτλος “Starless and Bible Black” είχε ήδη χρησιμοποιηθεί, ο αρχικός τίτλος συντομεύτηκε σε “Starless”.

Robert Fripp κιθάρα & Mellotron, John Wetton μπάσο & φωνητικά, Bill Bruford, ντραμς και κρουστά με καλεσμένους τους Mel Collins σαξόφωνο, Robin Miller, όμποε. Εμφάνιση on Red (1974)

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved