POPUP LOGO

Björk και Rosalía τραγουδούν κατά της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας

©Instagram/ bjork
POP UP TEAM
/
6 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Δύο από τις πιο ιδιαίτερες τραγουδίστριες της ευρωπαϊκής ποπ, η Björk και η Rosalía, συνεργάστηκαν σε ένα νέο τραγούδι για να ωφελήσουν τους ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της βιομηχανικής εκτροφής σολομού στη γενέτειρα της Björk, την Ισλανδία.

Σε μια δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση, η Björk έγραψε: «Οι άνθρωποι στο Seyðisfjörður διαμαρτύρονται για την έναρξη των ιχθυοκαλλιεργειών εκεί. Θα θέλαμε να δωρίσουμε τις πωλήσεις του τραγουδιού για να βοηθήσουμε στα δικαστικά τους έξοδα και ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους».

Η Björk

Η διάσημη καλλιτέχνιδα σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Στην Ισλανδία, με την παρθένα της γη, ακόμη και σήμερα τα πρόβατά της περιφέρονται ελεύθερα στα βουνά- τα καλοκαίρια τα ψάρια της κολυμπούν ελεύθερα στις λίμνες, τα ποτάμια και τα φιόρδ μας. Έτσι, όταν Ισλανδοί και Νορβηγοί επιχειρηματίες άρχισαν να αγοράζουν ιχθυοτροφεία ήταν ένα μεγάλο σοκ. Δεν καταλαβαίνουμε πώς ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό επί μια δεκαετία χωρίς σχεδόν κανένας κανονισμός να τους εμποδίζει».

http://www.youtube.com/watch?v=ZzRG5-EPrkY

Το 2022, ολοκληρώθηκε συγχώνευση αξίας 118 εκατ. λιρών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αλιευτικών μονάδων σολομού στην Ισλανδία, με την εξαγορά της Laxar Fiskeldi από την Ice Fish Farm- το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας κατέχει η νορβηγική εταιρεία Måsøval. Η Ice Fish Farm ελέγχει το φιόρδ Seyðisfjörður καθώς και άλλα τρία τρία στα ανατολικά της χώρας και στοχεύει στην παραγωγή 10 εκατ. σολομών κάθε χρόνο.

H Rosalía

Αυτή η βιομηχανική εκτροφή σολομού, υποστηρίζει η Björk, «έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες για την άγρια ζωή και τα εκτρεφόμενα ψάρια υποφέρουν. Και επειδή πολλά από αυτά έχουν δραπετεύσει, έχουν αρχίσει να αλλάζουν το DNA του ισλανδικού σολομού προς το χειρότερο και θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν στην εξαφάνισή του».

http://www.youtube.com/watch?v=9FD2mUonh5s

Η Björk

Η Björk, εκτός από σπουδαία καλλιτέχνιδα, είναι και ακτιβίστρια. Το 2008 ίδρυσε το Ίδρυμα Náttúra για να υποστηρίξει τους φυσικούς βιότοπους της Ισλανδίας και να διαμαρτυρηθεί για την κατασκευή εκεί εργοστασίων αλουμινίου, ενώ το 2015 διεξήγαγε εκστρατεία κατά της κατασκευής ενός ενεργειακού έργου στα ορεινά της χώρας, ζητώντας να δημιουργηθεί στη θέση του ένα εθνικό πάρκο. Έχει «εξυμνήσει» τον φυσικό κόσμο στη μουσική της και έχει υποστηρίξει την ακτιβίστρια Greta Thunberg, λέγοντας: «Είμαι λυπημένη, επειδή η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι νομίζαμε, αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που εμπνέουν ελπίδα, για να μας ενθαρρύνουν να δράσουμε».

Το τραγούδι σηματοδοτεί την πρώτη της συνεργασία με την τραγουδίστρια Rosalía. Η Ισπανίδα καλλιτέχνιδα αναφέρθηκε στη Björk ως πηγή έμπνευσης μετά τη βράβευσή της με το Latin Grammy το 2018, λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω γυναίκες όπως η Lauryn Hill … η Björk, η Kate Bush … φωνάζω σε όλες τις γυναίκες της βιομηχανίας που μου έμαθαν ότι μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί χάρη σε αυτές είμαι εδώ». Η συνεργασία τους είναι το πρώτο τραγούδι της Björk μετά το άλμπουμ της «Fossora», το 2022, το οποίο ηχογράφησε στην πατρίδα της.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved