Το video «Back to Black» έφτασε το 1 δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube

©Instagram/ amywinehouse
POP UP TEAM
/
6 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά τον τραγικό θάνατό της, η μουσική της Amy Winehouse εξακολουθεί να σημειώνει τεράστια επιτυχία. Αυτή την εβδομάδα, το βίντεο κλιπ της εκλιπούσας τραγουδίστριας που κέρδισε Grammy για το «Back to Black» ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube, καθιστώντας την μέρος μιας ελίτ ομάδας μουσικών που πέτυχαν αυτό το εντυπωσιακό κατόρθωμα.

Το «Back to Black» γράφτηκε από τον Mark Ronson και τη Winehouse, εμπνευσμένο από την ταραγμένη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, Blake Fielder-Civil, ο οποίος την εγκατέλειψε για μια πρώην κοπέλα δύο χρόνια πριν από τη συμφιλίωση και το γάμο τους το 2007. Το ζευγάρι χώρισε το 2009.

http://www.youtube.com/watch?v=TJAfLE39ZZ8

Οι στίχοι του τραγουδιού βρίσκουν τη Winehouse να νοσταλγεί τη σχέση, όσο δύσκολη κι αν ήταν. «Αποχαιρετιστήκαμε μόνο με λόγια / πέθανα εκατό φορές / εσύ επιστρέφεις σ’ αυτήν / κι εγώ επιστρέφω στο μαύρο», τραγουδάει στο ρεφρέν του τραγουδιού.

 

Το «Back to Black», που κυκλοφόρησε στο ομώνυμο άλμπουμ της το 2007, έφτασε αρχικά στο Νο. 25 του UK Singles Chart εκείνης της χρονιάς, πριν φτάσει στο Νο. 8 μετά τον θάνατο της Winehouse. Έκτοτε, έγινε μια από τις χαρακτηριστικές επιτυχίες της, ενώ πολλοί καλλιτέχνες το έχουν διασκευάσει, όπως η Beyonce με τον André 3000 για την ταινία «The Great Gatsby».

http://www.youtube.com/watch?v=jxQWckbhVTU

Πέρυσι, ο Ronson μίλησε για την εμπειρία του στη σύνθεση και την παραγωγή του τραγουδιού με τη Winehouse και «ανέβασε» ένα σχετικό video στο TikTok. «Γεια σας, είμαι ο Mark Ronson. Για όσους από εσάς μπορεί να μην με γνωρίζετε, έγραψα το τραγούδι “Back to Black” με την Amy Winehouse πριν από περίπου 15 χρόνια σε αυτό ακριβώς το πιάνο εδώ», είπε ο 46χρονος μουσικός, δείχνοντας στους θαυμαστές του το μεγάλο πιάνο όπου δούλεψε με τη Winehouse. «Η Amy ήρθε στο στούντιό μου ακριβώς εδώ. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά και την αγάπησα αμέσως», συνέχισε ο Ronson.

 

Το φαινόμενο Amy Winehouse δεν προέκυψε τυχαία. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια, η οποία λάτρευε κυρίως την αμερικάνικη τζαζ και σόουλ μουσική. Η γιαγιά της, Σίνθια, έκανε φωνητικά σε διάσημους σταρ σε κλαμπ του Σόχο. Ο πατέρας της, Μιτς, λάτρευε τα παλιά βινύλια κι έτσι από μικρή η Έιμι μεγάλωσε με τις φωνές της Μπίλυ Χόλιντεϊ και του Φρανκ Σινάτρα. Άλλωστε πολλοί παρομοίασαν τη φωνή της με τη θρυλική φωνή της Μπίλι Χόλιντεϊ.

Aπό μικρή σύχναζε σε ροκ στέκια στο Κάμπντεν και είχε έρθει σε επαφή από νωρίς με την πλούσια underground μουσική κουλτούρα της βρετανικής πρωτεύουσας. Στην εφηβεία άρχισε ήδη να μοιάζει με ροκ σταρ, ενώ χαρακτηριστικό του ιδιαίτερου στυλ της ήταν τα sixties χτενίσματα με το τεράστιο, ρετρό «beehive hairdo». Από νωρίς άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά από το Λονδίνο μέχρι το Δουβλίνο, προκαλώντας εντύπωση για τη μοναδική ενέργεια που είχε επί σκηνής.

Η Amy Winehouse είχε, όμως, τελικά τη ζωή που η ίδια τραγούδησε. Μια ζωή γεμάτη πάθη και αδυναμίες, που δεν μπόρεσε να νικήσει. Η μάχη της με το αλκοόλ και άλλες ουσίες ήταν τελικά άνιση, δεν κατάφερε να βγει νικήτρια. Ο θάνατός της στις 27 Ιουλίου του 2011 προήλθε από δηλητηρίαση μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved