Ο Stephen Morris, επαγγελματίας μουσικός, ήταν τόσο εξαντλημένος μετά από μια κουραστική μέρα στο στούντιο ηχογράφησης που όταν έφυγε από ένα τρένο στο νοτιοανατολικό Λονδίνο στις 22 Οκτωβρίου, δεν κατάλαβε ότι είχε ξεχάσει πίσω του ένα μοναδικό βιολί ηλικίας 310 ετών και τεράστιας αξίας. 

Όταν συνειδητοποίησε το λάθος του το επόμενο πρωί, ξεκίνησε την αναζήτηση για το μουσικό του όργανο, ένα από τα λίγα που δημιούργησε ο περίφημος τεχνίτης David Tecchler το 1709. Εκτιμάται πως η αξία του βιολιού είναι μεγαλύτερη από 320.000 δολάρια. 

Ο μουσικός έγραψε στον σιδηροδρομικό φορέα, ο οποίος χειριζόταν το τρένο που είχε πάρει εκείνο το βράδυ και έκανε δημόσιες εκκλήσεις στα σόσιαλ μίντια για την επιστροφή του. Η βρετανική αστυνομία μεταφορών δημοσίευσε αργότερα μια εικόνα που λήφθηκε από το κύκλωμα βίντεο που έδειχνε έναν άνδρα που θα μπορούσε να είχε πάρει το βιολί, ζητώντας του να έρθει σε επαφή, ανέφεραν βρετανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Με την πάροδο του χρόνου, η πιθανότητα της επιστροφής του φάνηκε να απομακρύνεται. Ο Morris είχε χάσει κάθε ελπίδα και ήταν σε απόγνωση. Αλλά το Σάββατο ο Morris ανακοίνωσε μια έκπληξη: το βιολί του είχε επιστραφεί και ο ίδιος το γιόρταζε με μια φωτογραφία που τον έδειχνε να το φιλά, ενώ το είχε και πάλι στα χέρια του

Η χαρά του ήταν κατανοητή καθώς με αυτό έπαιζε μουσική εδώ και 15 χρόνια καθώς είναι σολίστ με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Stevie Wonder και οι U2.

Ο Morris είπε ότι έλαβε ένα ιδιωτικό μήνυμα στο Twitter την Πέμπτη από κάποιον που δήλωσε ότι ήταν το πρόσωπο στο βίντεο. «Ήταν πολύ απολογητικός. είπε ότι ήθελε να μου το παραδώσει αυτοπροσώπως». Το επόμενο βράδυ το βιολί επεστράφη άθικτο μέσα στη θήκη του. Το ραντεβού δόθηκε σε ένα πάρκινγκ σούπερ μάρκετ στο Beckenham, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. 

Τα βρετανικά δελτία ειδήσεων ανέφεραν ότι η αστυνομία δήλωσε πως η υπόθεση έκλεισε και ότι δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα επειδή το βιολί είχε επιστραφεί. Ο Μorris δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα για όσα έγιναν στο πάρκινγκ όταν κλήθηκε να παραλάβει το βιολί του.

 

Πηγή New York Times/ BBC, lifo