Το " I Heard It Through the Grapevine " είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τους Norman Whitfield και Barrett Strong για τη Motown Records το 1966. Η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού που κυκλοφόρησε έγινε από την Whitfield για τους Gladys Knight & the Pips και κυκλοφόρησε ως single τον Σεπτέμβριο 1967.

Έφτασε στο νούμερο ένα στο Billboard R&B Singles chart και στο νούμερο δύο στο Billboard Pop Singles chart και σύντομα έγινε το single της Motown με τις μεγαλύτερες πωλήσεις μέχρι εκείνη την εποχή.

Οι Miracles ήταν οι πρώτοι που ηχογράφησαν το τραγούδι το 1966,  αλλά η έκδοσή τους δεν κυκλοφόρησε μέχρι τον Αύγουστο του 1968 όταν συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ τους Special Occasion .

Η έκδοση του Marvin Gaye ήταν η δεύτερη που ηχογραφήθηκε, στις αρχές του 1967, αλλά η τρίτη που κυκλοφόρησε. Τοποθετήθηκε στο άλμπουμ του In the Groove του 1968 , ενάμιση χρόνο αργότερα, όπου κέρδισε την προσοχή των ραδιοφωνικών τζόκεϊ, και ο ιδρυτής της Motown, Berry Gordy , συμφώνησε τελικά να κυκλοφορήσει ως single τον Οκτώβριο του 1968, όταν πήγε στο κορυφή του Billboard Pop Singles chart για επτά εβδομάδες από τον Δεκέμβριο του 1968 έως τον Ιανουάριο του 1969 και ξεπέρασε την εκδοχή των Gladys Knight & the Pips ως το μεγαλύτερο σινγκλ της εταιρείας Motown (Tamla).

Η ηχογράφηση του Gaye έχει γίνει έκτοτε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κλασικά soul.τραγούδια Το 1998 το τραγούδι εισήχθη στο Grammy Hall of Fame για "ιστορική, καλλιτεχνική και σημαντική" αξία. Το 2004, τοποθετήθηκε στη θέση 80 στη λίστα του Rolling Stone των 500 κορυφαίων τραγουδιών όλων των εποχών , και στη συνέχεια κατατάχθηκε ξανά στην 81η θέση το 2010. [3] Το 2021, κατατάχθηκε στην 119η θέση. Και στην αναμνηστική σαράντα επέτειο του τεύχους Billboard Hot 100 του περιοδικού Billboard τον Ιούνιο του 2008, το "Grapevine" του Marvin Gaye κατατάχθηκε εξηκοστή πέμπτη.

Το 2018, η έκδοση Gladys Knight & the Pips μπήκε επίσης στο Grammy Hall of Fame. 

Εκτός από το ότι κυκλοφόρησε πολλές φορές από διαφορετικούς καλλιτέχνες της Motown, το τραγούδι έχει ηχογραφηθεί από μια σειρά μουσικών, συμπεριλαμβανομένων των Creedence Clearwater Revival , οι οποίοι έκαναν μια ενδεκάλεπτη ερμηνεία για το άλμπουμ τους του 1970, Cosmo's Factory .

Και το original >>