Η Helen Folasade Adu, η οποία είναι γνωστή ως Σαντέ Αντού ή απλά Σαντέ(Sade), είναι Βρετανίδα, Νιγηριανή τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και ηθοποιός.  

Γεννημένη στο Ibadan της Νιγηρίας και μεγαλωμένη στο Essex της Αγγλίας, η Sade δεν κέρδισε μεγάλη αναγνώριση ως σχεδιάστρια μόδας και μοντέλο μερικής απασχόλησης πριν από την ένταξή του στο συγκρότημα Pride στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αφού κέρδισε την προσοχή ως καλλιτέχνιδα, σχημάτισε τη μπάντα Sade και εξασφάλισε ένα συμβόλαιο με την Epic Records το 1983. Στη συνέχεια το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ Diamond Life ένα χρόνο αργότερα, το οποίο έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα άλμπουμ της εποχής και ντεμπούτο με τις καλύτερες πωλήσεις από μια βρετανίδα γυναικεία τραγουδίστρια.

Έχει κερδίσει επίσης ευρύτατη κριτική αναγνώριση και θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Τον Ιούλιο του 1985, η Sade ήταν μεταξύ των καλλιτεχνών της φιλανθρωπικής συναυλίας Live Aid στο Wembley Stadium.

Στα τέλη του 1985 κυκλοφόρησαν το Promise, το οποίο ήταν επίσης μια σημαντική και εμπορική επιτυχία, κορυφώνοντας τα βρετανικά Albums Chart και έγινε το πρώτο άλμπουμ της μπάντας να φτάνει στην κορυφή του Billboard 200. Αργότερα απέκτησε τετραπλή πιστοποίηση πλατινένιου δίσκου στις ΗΠΑ και πλατινένιο δίσκο στην Ευρώπη. Επίσης κέρδισε το βραβείο Grammy για τον Καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη το 1986.

Οι δύο επόμενες κυκλοφορίες, το Stronger Than Pride του 1988 και το Love Deluxe του 1992, ήταν επίσης επιτυχημένα και εμπορικά επιτυχείς. Ωστόσο, η μπάντα έπαυσε προσωρινά μετά τη γέννηση του παιδιού της Sade, ενώ η τραγουδίστρια γνώρισε ευρεία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου για ισχυρισμούς ψυχικής υγείας και ζητημάτων εξάρτησης.

Μετά από μια οκταετή περίοδο χωρίς άλμπουμ, το οποίο ήρθε μετά την εμφάνιση του Sade στην ταινία Absolute Beginners (1986), το συγκρότημα επανενώθηκε το 1999 και κυκλοφόρησε το Lovers Rock το 2000. Το άλμπουμ έφυγε από τις εμπνευσμένες από την jazz προηγούμενες δουλειές , που χαρακτηρίστηκε από πιο ζεστούς ήχους και ποπ συνθέσεις, και είχε θετική κριτική, κερδίζοντας το βραβείο Grammy για το καλύτερο Pop φωνητικό άλμπουμ. Το συγκρότημα θα υποβληθεί στη συνέχεια σε άλλα διαλείμματα, χωρίς να παράγει μουσική για άλλα δέκα χρόνια μέχρι τη δημοσίευση του Soldier of Love.

Το άλμπουμ ήταν μια άλλη εμπορική επιτυχία, αν και η κριτική υποδοχή παρέμεινε διαιρεμένη, αλλά κέρδισε το βραβείο Grammy για την καλύτερη απόδοση R & B από ένα ντουέτο ή ένα συγκρότημα. Μετά την έκδοση του άλμπουμ, η μπάντα εισήλθε σε μια τρίτη περίοδο παύσης και κυκλοφόρησε μόνο δύο νέα τραγούδια (το "Flower of the Universe" του 2018 για το soundtrack της ταινίας της Disney "A Wrinkle in Time") μέχρι σήμερα.

Όλοι μας είμαστε εξαρτημένοι από τον έρωτα, ο καθένας με τον τρόπο του...

 

via wikipedia