Μουσική Goran Bregovic από την ταινία ARIZONA DREAM (Emir Kusturica, 1993)

Η ιστορία ενός ιπτάμενου ψαριού, ενός ονειροπόλου νέου, μιας χήρας που θέλει επίμονα να πετάξει και της προγονής της που έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Ο Kusturica ως βαλκάνιος σκηνοθέτης ξέρει πως οι χαρακτήρες του κυνηγούν το άπιαστο της ευτυχίας και της πραγματικής ελευθερίας. Ξέρει επίσης και μας γνωστοποιεί από την αρχή πως στο τέλος θα τους θυσιάσει όλους στον βωμό της αιώνιας αναζήτησης, με τον πιο σκληρό τρόπο.

Επιλέγει να καυτηριάσει τον αμερικανικό τρόπο ζωής και σκέψης αλλά ταυτόχρονα δείχνει και τον θαυμασμό του για την κινηματογραφική κουλτούρα της (De Niro, Al Pacino και “Στην Σκιά των τεσσάρων Γιγάντων” του Alfred Hitchcock ).

Το αλλόκοτο σενάριο υποστηρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους επιλεγμένους ηθοποιούς, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι πίστεψαν και κατανόησαν τον σκοπό του σκηνοθέτη, ο οποίος μόλις συνερχόταν από νευρικό κλονισμό.

Το soundtrack της ταινίας του Goran Bregovic και το τραγούδι του Iggy Pop, δημιούργησαν το δικό τους κεφάλαιο στον τομέα του σινεμά και της μουσική του