Στα δικαστήρια Beyonce και Jay-Z για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων

©Youtube/Beyonce
POP UP TEAM
/
23 Μαΐου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Η Beyonce, ο Jay Z και Sony ενδέχεται να βρεθούν στις δικαστικές αίθουσες μετά από αγωγή που δέχθηκαν για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων για την επιτυχία της «Break My Soul», από το γκρουπ «Da Showstoppaz» από τη Νέα Ορλεάνη.

Η μπάντα κατέθεσε αγωγή την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, κατηγορώντας την pop star πως «έκλεψε» κάποιες λέξεις από το τραγούδι τους «Release A Wiggle» του 2002 και τις χρησιμοποίησε στη μεγάλη της επιτυχίας «Break My Soul», το οποίο έμεινε δύο εβδομάδες στην κορυφή του Billboard Hot 100 το 2022.

Το γκρουπ ισχυρίζεται ότι η Beyonce παραβίασε τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας νόμιμα το τραγούδι «Explode» του 2014, της ράπερ Big Freedia από τη Νέα Ορλεάνη. Η Big Freedia γεννήθηκε πριν από 40 χρόνια ως Freddie Ross. Και ναι, παρόλο που η Big Freedia είναι γκέι και όχι τρανσέξουαλ, αυτή η θηλυκή αντωνυμία είναι σκόπιμη. Αυτό το κομμάτι, λέει το γκρουπ, «δανείστηκε παράνομα αρκετούς βασικούς στίχους από το τραγούδι τους».

«Ενώ η Beyonce και άλλοι καλλιτέχνες έχουν λάβει πολλές διακρίσεις και σημαντικά κέρδη… οι Da Showstoppaz δεν έχουν λάβει τίποτα, καμία αναγνώριση, καμία αμοιβή οποιουδήποτε είδους», επισήμαναν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το γκρουπ.

Μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, η Big Freedia ευχαρίστησε τη «βασίλισσα Beyonce» και δήλωσε ότι ήταν τιμή της να είναι μέρος αυτής της ξεχωριστής στιγμής. Στο επίκεντρο της νέας διαμάχης βρίσκεται η φράση «release yo wiggle» και διάφορες σχετικές παραλλαγές, τις οποίες οι Da Showstoppaz αποκαλούν «μοναδικές φράσεις», που επινόησαν στο τραγούδι τους.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι Da Showstoppaz έμαθαν πρώτη φορά για το τραγούδι της Big Freedia όταν άκουσαν το «Break My Soul». Λένε ότι ειδοποίησαν τη Beyonce για την κλοπή τον περασμένο μήνα, αλλά εκείνη αρνήθηκε να πάρει άδεια χρήσης. Οι εκπρόσωποι της Beyonce και της Sony Music δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής θέση για το ζήτημα.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved