Πόσα εκατ. θα πάρει ο Κουίνσι Τζόουνς από την δικαστική διαμάχη με τον Μάικλ Τζάκσον

POP UP TEAM
/
7 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Εφετείο στην πολιτεία της Καλιφόρνια ακύρωσε την Τρίτη 5 Μαΐου, την πρωτόδικη απόφαση του 2017, εις βάρος του Μάικλ Τζάκσον, η οποία απέδιδε στον Κουίνσι Τζόουνς 9, 4 εκατομμύρια δολάρια (8,7 εκατ. ευρώ).

Πρόκειται για δικαιώματα και αμοιβές από το καταπίστευμα του Μάικλ Τζάκσον για τη χρήση τραγουδιών του «Βασιλιά της Ποπ», την παραγωγή των οποίων είχε αναλάβει ο Τζόουνς και τα οποία ακούγονται στην ταινία από την συναυλία «This Is It», αλλά και σε δύο παραστάσεις του Cirque du Soleil.

Το σκεπτικό του εφετείου βασίστηκε στο γεγονός πως οι ένορκοι ερμήνευσαν εσφαλμένα μια σύμβαση – συμβόλαιο, η νομική ερμηνεία του οποίου ήταν καθήκον του δικαστή.

Το δικαστήριο αφαίρεσε 6, 9 εκατομμύρια δολάρια (6,4 εκατ. ευρώ) τα οποία είχαν δοθεί στον Κουίνσι Τζόουνς για την παραγωγή των γνωστών επιτυχιών του Μάικλ Τζάκσον, από τον δίσκο «Thriller», μεταξύ των οποίων τα κορυφαία «Billie Jean» και «Thriller».

Το εφετείο διαπίστωσε πως το σώμα των ενόρκων εσφαλμένα απέδωσε στον Τζόουνς χρήματα από τέλη αδειδότησης, ποσοστό μεγαλύτερο του 10% για πνευματικά δικαιώματα από τις πωλήσεις δίσκων, όπως και ποσό για τους δίσκους «remix», που ηχογράφησε ο Μάικλ Τζάκσον, από τα πρωτότυπα τραγούδια.

Αντιθέτως το ποσό των 2, 5 εκατομμυριών δολαρίων (2, 3 εκατ. ευρώ) που αντιστοιχεί για τα δικαιώματα των τραγουδιού στην ταινία «This Is It» και είχε απονεμηθεί πρωτόδικα στον Τζόουνς, παρέμεινε ως έχει.

Παράλληλα, το δικαστήριο απέρρριψε την έφεση του Τζόουνς για κακοδιαχείρηση από τον Μάικλ Τζάκσον.

Στην πρώτη δίκη που έγινε το 2013, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο οποίος υπήρξε παραγωγός όχι μόνο στον δίσκο «Thriller», αλλά και στον προηγούμενο του Μάικλ Τζάκσον, με τίτλο «Off the Wall», το 1979, αξίωνε να του καταβληθεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατ. ευρώ).

«Ο Κουίνσι Τζόουνς ήταν το τελευταίο άτομο που πιστεύαμε ότι θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί τον Μάικλ Τζάκσον, καταθέτοντας αγωγή τρία χρόνια μετά το θάνατό του, ζητώντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν δικαιούται», δήλωσε ο δικηγόρος του Τζάκσον Χάουαρντ Γουίτζμαν. «Γνωρίζαμε ότι η ετυμηγορία ήταν λανθασμένη και το εφετείο μας δικαίωσε πλήρως».

Ο Τζόουνς ακούγοντας την ετυμηγορία σχολίασε ότι «η αγωγή δεν αφορούσε ποτέ τον Μάικλ. Ηταν για να προστατεύσω το έργο όλων μας».

Κατά την διάρκεια της δίκης, ο Κουίνσι Τζόουνς, ερωτόμενος από τον Γουίτζμαν, εάν αντιλαμβάνεται πως μέσα από την αγωγή, μηνύει τον ίδιο τον Μάικλ Τζάκσον, απάντησε εκνευρισμένος, «Δεν κάνω μήνυση στον Μάικλ. Εσάς τους υπόλοιπους μηνύω».

Η δίκη επικεντρώθηκε στους ορισμούς των όρων στα δύο συμβόλαια που υπέγραψαν οι Τζάκσον και Τζόουνς το 1978 και το 1985.

 

Πηγή: HuffPost US

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved