52 χρόνια Kylie Minogue: Οι pop μεταμορφώσεις, ο καρκίνος και η διεθνής επιτυχία

POP UP TEAM
/
28 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η Αυστραλή ντίβα γιορτάζει 52 χρόνια γεμάτα pop μεταμορφώσεις.

Πιτσιρίκα με παιχνιδιάρικο βλέμμα, νέο αστέρι της pop, καλλιτέχνις που τολμά να κάνει crossover με τον λιγότερο εμπορικό ήχο, αφόρητα sexy disco queen και τέλος μία γυναίκα που δεν φοβάται να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη perfomance της ζωής της με θάρρος και εξωστρέφεια. Η Kylie Minogue δεν ήταν ποτέ η ντίβα που έχεις συνηθίσει. Υπήρξε, στα πρότυπα της Madonna, ένας θηλυκός χαμαιλέοντας που άλλαζε και συνεχίζει να αλλάζει πρόσωπα μέσα από τις δεκαετίες.

Τι είναι εκείνο που κάνει τόσο δημοφιλή την τραγουδίστρια από την Αυστραλία που σήμερα κλείνει 52 χρόνια; Σίγουρα δεν είναι ένα μόνο στοιχείο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της, μετά από δεκάδες μεταμορφώσεις, δεν έχει χάσει τίποτα από τη λάμψη της – τόσο στην εμφάνιση όσο και σε αυτό που βγάζει προς τα έξω.

Η παράξενη αρχή

paraxenarxi1

Σχεδόν κανείς έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν γνωρίζει το Neighbours. Η soap opera από την Αυστραλία που συνεχίζει την πορεία της μετά από 34 χρόνια και περισσότερα από 8 χιλιάδες επεισόδια αποτελεί θεσμό για την βρετανική τηλεόραση. Όταν, όμως, ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μία νεαρή ηθοποιός έκλεψε την παράσταση με την τσαχπινιά της. Η Kylie Minogue, μόλις 18 χρονών τότε, τραγούδησε την εποχή εκείνη το Locomotion για τις ανάγκες μίας φιλανθρωπικής εκδήλωσης ως μέλος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς. Λίγο αργότερα είχε ένα συμβόλαιο για δίσκο και ένα διαβατήριο για τη διεθνή επιτυχία.

H pop επιτυχία

Ποιοι ανέλαβαν να οδηγήσουν την πιτσιρίκα από την Αυστραλία στην κορυφή της pop; Οι Mike Stock, Matt Aitken και Pete Waterman, η διάσημη τριπλέτα παραγωγών που βρισκόταν πίσω από ηχηρά ονόματα όπως η Diana Ross, επέλεξε το 1988 για τον πρώτο της δίσκο ένα πολύ χαρακτηριστικό τίτλο: Kylie. Η επιτυχία ήταν σχεδόν αυτόματη, οι πωλήσεις ακολούθησαν και το χαλί για το stardom στρώθηκε πολύ γρήγορα. Όμως η Minogue, σε αντίθεση πολλές άλλες νεαρές pop stars, δεν αρκέστηκε στον τίτλο του ανερχόμενου αστεριού.

http://youtu.be/tto_nmsND_o

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια παρουσίασε τον δίσκο Rhythm of Love (1990) με το τραγούδι Better the devil you know να ξεχωρίζει. Ο λόγος; Η νεαρή τραγουδίστρια έδειχνε ήδη να ξεφεύγει από την μανιέρα του teen idol και να αγκαλιάζει έναν πιο ώριμο καλλιτεχνικό εαυτό.

Η indie στροφή

minon2

Οι πραγματικές εκπλήξεις όμως από την Αυστραλή pop star ξεκινούν στα μέσα των 90s. Είναι η εποχή που παίρνει δύο μεγάλα ρίσκα: πρώτον να πειραματιστεί με άλλα λιγότερο εμπορικά είδη μουσικής στους δίσκους της (jazz, techno, punk) αφουγκραζόμενη το πνεύμα της εποχής, παίρνοντας μικρά μαθήματα από πρωτοπόρους σαν την Björk και δεύτερον να συνεργαστεί με τον Nick Cave στο θρυλικό πια Where the Wild Roses Grow.

http://youtu.be/chF244LWWqg

Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος. Το κοινό της pop θα μπορούσε εύκολα να βαρεθεί, οι ακροατές με λιγότερο εμπορικά γούστα περιμένουν στη γωνία τους καλλιτέχνες που προέρχονται από τους υψηλούς ορόφους της μουσικής βιομηχανίας. Τελικά, όμως, η Minogue ξεπέρασε όλους τους σκοπέλους. Κατάφερε, δηλαδή, να ακροβατήσει με επιτυχία ανάμεσα σε δύο κόσμους.

minon3

Παιχνιδιάρικο βλέμμα, τέλειες αναλογίες σε μικροσκοπικές διαστάσεις, αφόρητα sexy σε κάθε της κίνηση. Τα στοιχεία για να μεταμορφωθεί η Minogue σε sex symbol ήταν πάντα εκεί, απλά δεν τα πρόβαλε από την πρώτη στιγμή. Προτίμησε μία περισσότερο γλυκιά εκδοχή του εαυτού της. Αυτό, βέβαια, μέχρι να αγγίξει τα 30 της χρόνια. Τότε αποφάσισε ότι ήταν ο καιρός να αποκαλύψει στον κόσμο τη δύναμη του σεξαπίλ της.

http://youtu.be/t1DWBKk5xHQ

Στις αρχές των 00s το Spinning Around ήταν μία τεράστια επιτυχία που έπαιζε στο repeat στα μεγάλα clubs της εποχής. Η Kylie με το μικροσκοπικό σορτσάκι και τα αψεγάδιαστα πόδια ήταν η απόλυτη φαντασίωση της εποχής. Μία disco queen του 21ου αιώνα που έβαλε το κερασάκι στην τούρτα όταν κυκλοφόρησε το Can’t get you outta my head

Η θαρραλέα performance

minon4

Το 2005 η Αυστραλή pop star κλήθηκε να δώσει την πιο δύσκολη performance της ζωής της αφού διαγνώσθηκε με καρκίνο. Αντί όμως, όπως θα ήταν φυσικό κι αναμενόμενο, να κλειστεί στον εαυτό της χάρισε στο κοινό άλλη μία στροφή στην καριέρα της, δείχνοντας μία τελείως διαφορετική εκδοχή του εαυτού της: μία γυναίκα που δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει τις μουσικές ακροβασίες συνεργαζόμενη ακόμα και με τον Giorgio Moroder σε electro ρυθμούς ενώ παράλληλα αφήνει πίσω της την disco queen για να αγκαλιάσει την περσόνα της ντίβας.

Άλλη μία μεταμόρφωση

min5

Σήμερα, 31 χρόνια, μετά τον πρώτο δίσκο της Minogue, η Κylie συνεχίζει την πορεία της στη δισκογραφία. Πέρσι κυκλοφόρησε το 14ο άλμπουμ της με τίτλο Golden. Είναι disco; Είναι dance music; Είναι pop; Η απάντηση είναι “ναι” και στα τρία ερωτήματα. Εκείνο, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς είναι ότι ένα βασικό στοιχείο των νέων τραγουδιών θα είναι η country. Γιατί, τελικά, ποιος κατάφερε να προβλέψει τις μεταμορφώσεις της μέσα από τις δεκαετίες χωρίς να πέσει έξω;

http://youtu.be/c18441Eh_WE

 

Με πληροφορίες από esquire

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved