Το "Whiskey in the Jar" είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι, το οποίο τοποθετείται στις περιοχές Κορκ και Κέρι, καθώς επίσης και στο Φένιτ, ένα χωριό της περιφέρειας του Κέρι. Το τραγούδι έχει επίκεντρο έναν »Rapparee», ο οποίος προδίδεται από τη γυναίκα του ή την ερωμένη του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυερμηνευμένα ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια και συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1950 κι έκτοτε έχει υποστεί πολυάριθμες διασκευές.

Οι ρίζες του προέρχονται από το από το παραδοσιακό τραγούδι "The Highwayman and the Captain", το οποίο τραγουδιόταν ιδιαίτερα στα περίχωρα του Εδιμβούργου.

Η πρώτη γνωστή διασκευή του τραγουδιού, που του έδωσε τον ρυθμό, τη μελωδία και τον τίτλο που κατόπιν έγινε από τους The Beasley Brothers.Ενώ άλλη επιτυχημένη διασκευή έγινε το 1968, από τους The Dubliners, το οποίο έγινε έναν από τα πιο γνωστά τραγούδια του και συμπεριλήφθηκε σε τρεις δίσκους τους.

To 1990 κυκλοφόρησε και single, το οποίο έφτασε στο νούμερο 4 των ιρλανδικών charts. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τραγούδι έγινε περισσότερο γνωστό από τους The Highwaymen.

Το 1973 έγινε άλλη μία δημοφιλής διασκευή από τους Thin Lizzy, η οποία έφτασε στο νούμερο 1 των ιρλανδικών και των βρετανικών charts για αρκετές ημέρες.

 

Με πληροφορίες από wikipedia