«Τυφλοπόντικας FM»: Ο πειρατικός σταθμός των 80΄s που κυνηγήθηκε από την αστυνομία

POP UP TEAM
/
20 Μαρτίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Τη δεκαετία του 80΄, ένα εγχείρημα του ραδιοερασιτέχνη Μ.Π κατέκτησε τα ερτζιανά κύματα στην Αθήνα. Ο «Τυφλοπόντικας» ξεκίνησε να εκπέμπει το 1983 στα 99 MHz από διαφορετικά σημεία της Αθήνας για να μην γίνεται εύκολος στόχος από την αστυνομία.

Οι παραγωγοί του, δεξιοτέχνες του είδους, κατάφεραν να κρύβουν τις κεραίες για να μη γίνονται αντιληπτές με γυμνό μάτι και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η φήμη του πειρατικού σταθμού μεγάλωσε. Πολλές φορές χρησιμοποιούσαν ομοιώματα τηλεοπτικών κεραιών και έτσι τα περίεργα βλέμματα δεν έπεφταν πάνω τους. Οι συνθήκες παρανομίας τους υποχρέωναν να έχουν τσιλιαδόρους γύρω από τον σταθμό, και ανά πάσα στιγμή η ομάδα του Τυφλοπόντικα ήταν έτοιμη να μεταφέρει τα μηχανήματα σε άλλο σημείο….

radio1 7

Η ονομασία δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο τυφλοπόντικας είναι δεξιοτέχνης στο σκάψιμο λαγουμιών και με θαυμαστή ταχύτητα. Η ανατομία του προορίζεται για την υπόγεια ζωή και αξιοποιεί τα αυτιά για να εντοπίσει την πηγή ενός ήχου.

Οι εκπομπές του πειρατικού σταθμού γίνονταν δύο φορές τη βδομάδα με προαναγγελία στον τύπο. Αρχικά, ήταν αφιερωμένες στην οικολογία και το περιβάλλον. Πολλές φορές γίνονταν συζητήσεις για θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η μουσική που έπαιζε ο Τυφλοπόντικας ήταν κυρίως Rock n΄roll, JAZZ και εναλλακτικά ελληνικά της εποχής….

Εικόνα από το στούντιο του Τυφλοπόντικα. Δεν είχε μόνιμη τοποθεσία. Πηγή: Digital Music News …

free radio 1 710

Το κυνήγι και οι καταδίκες

Πολύ νωρίς ο Τυφλοπόντικας έγινε ο υπ΄αριθμόν 1 στόχος των αρχών, ωστόσο ο εντοπισμός και η σύλληψη των παραγωγών ήταν δύσκολο εγχείρημα. Μάλιστα, το 1984 ο σταθμός διευρύνθηκε με τη δημιουργία της «Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» και σύντομα ξεπρόβαλε και ο τρίτος, η «Ελεύθερη Ραδιοφωνία Πειραιά».

Η αστυνομία κατάφερε να συλλάβει τα μέλη των σταθμών στα τέλη του 1984 τα οποία καταδικάστηκαν σε 7 μήνες φυλάκιση. Τα μηχανήματα όμως φυγαδεύθηκαν και διασώθηκαν. Με την αποφυλάκισή τους το 1985, λειτούργησαν ξανά τους σταθμούς και εξέπεμπαν εκ περιτροπής μπερδεύοντας με αυτό τον τρόπο τα ραδιογωνιόμετρα. Μετά από αρκετούς μήνες η αστυνομία συνέλαβε και πάλι τα μέλη του Τυφλοπόντικα. Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινές φυλάκισης 5 μηνών, ενώ αυτή τη φορά κατάσχεσε και τα μηχανήματα….

tiflopontikas 741x486

Η γιγάντωση και η πτώση του Τυφλοπόντικα

Το 1987, δύο χρόνια μετά τη δεύτερη καταδίκη, η παρέα του πειρατικού σταθμού επέστρεψε και ο νέος «Τυφλοπόντικας των FM» εξέπεμψε πιο δυναμικά. Λόγω των περιπετειών των προηγούμενων ετών, η φήμη του γιγαντώθηκε και οι ακροατές του αυξήθηκαν σημαντικά. Πλέον το κοινό ήταν ετερόκλητο, αφού εκτός από εναλλακτικές συζητήσεις, ο σταθμός προσέφερε στους ακροατές πολιτικές αναλύσεις, κινηματογραφικές προτάσεις, αλλά και διευρυμένη ποικιλία μουσικής, ελληνικής και ξένης.

Ο Τυφλοπόντικας των FM συνέχισε να εκπέμπει έως και τις αρχές της δεκαετίας του 90΄, ενώ οι παραγωγοί αποφάσισαν ότι ο κύκλος του θρυλικού ραδιοσταθμού είχε κλείσει. Τα μέλη του Τυφλοπόντικα στη συνέχεια έγιναν τεχνική ομάδα και με την εμπειρία τους στήριξαν άλλα παρόμοια εγχειρήματα, όπως την Ουτοπία και την Κιβωτό στη Θεσσαλονίκη, το Ράδιο Παρέμβαση του Κορυδαλλού και την Κοκκινοσκουφίτσα του Χαλανδρίου….

radio 700x525

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr/

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved