Βρέθηκε η «χαμένη ηχογράφηση» της Έλα Φιτζέραλντ από τη συναυλία της στο Βερολίνο

POP UP TEAM
/
30 Οκτωβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

«Ella: The Lost Berlin Tapes» είναι ο τίτλος του διπλού άλμπουμ που κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Verve Records και αποτελεί την ηχογράφηση της συναυλίας που έδωσε η θρυλική ερμηνεύτρια της Τζαζ, Ella Fitzgerald, στις 25 Μαρτίου του 1962, στο Sportpalast στο Βερολίνο. Η ίδια επέστρεφε τότε στη γερμανική πρωτεύουσα σαν μια «ηρωίδα», καθώς είχε εμφανιστεί ξανά στην πόλη δύο χρόνια νωρίτερα.

Το 1960 είχε καταπλήξει τους Βερολινέζους με μια συναυλία της που ηχογραφήθηκε και «έγραψε ιστορία». Το άλμπουμ «Ella in Berlin: Mack the Knife» δεν σημείωσε απλώς μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά χάρισε στην Fitzgerald και δύο μουσικά βραβεία Grammy.

Κατά τη διάρκεια της αξέχαστης για πολλούς συναυλίας του 1960, η Ella ξέχασε τα λόγια του «Mack the Knife» και αυτοσχεδίασε, φανερώνοντας έτσι και άλλες πτυχές του σπάνιου ταλέντου της. Το ίδιο τραγούδι ερμήνευσε η τραγουδίστρια στο Βερολίνο δύο χρόνια αργότερα, κατά την μουσική επιστροφή της στην πόλη. Η συναυλία του 1962 είχε επίσης ηχογραφηθεί, τα αρχεία των ηχογραφήσεων όμως έμεναν για πολύ καιρό χαμένα, μέχρι πρόσφατα, ώσπου χάρη σε μια «τυχαία» ανακάλυψη οι φίλοι της Τζαζ μπορούν πλέον να ακούσουν το συγκεκριμένο ηχητικό υλικό και να το αγοράσουν.

«Οι χαμένες ηχογραφήσεις του Βερολίνου» (1962) βρέθηκαν όταν το στέλεχος της δισκογραφικής εταιρίας Verve, Ken Druker και ο παραγωγός Gregg Field έψαχναν ανάμεσα στο αρχείο των «ζωντανών» ηχογραφήσεων, φυλαγμένο από τον ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρείας, Norman Granz.

Σε ένα μουσικό τοπίο στο οποίο βασίλευε ο φυλετικός διαχωρισμός και κυριαρχούσαν οι άντρες, η Fitzgerald κατέρριψε τους φυλετικούς φραγμούς και τα εμπόδια σε σχέση με το φύλο, για να γίνει μια κορυφαία-δημοφιλής ερμηνεύτρια, κερδίζοντας τον τίτλο της «πρώτης κυρίας του τραγουδιού», σύμφωνα και με το Smithsonian Institution.

Η Ella Fitzgerald γεννήθηκε το 1917 στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και πέθανε το 1996 -στο Μπέβερλι Χιλς (Λος Άντζελες-Καλιφόρνια) σε ηλικία 79 ετών.

 

Με πληροφορίες από ert

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved