Πέρασαν 8 χρόνια από τον θάνατο τής Amy Winehouse , μιας τραγικής φιγούρας που δυστυχώς ήλθε να προστεθεί στους διάσημους 27χρονους που έχασαν την ζωή τους  κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες  που όμως πίσω τους κρυβόταν η χρήση ναρκωτικών.

Το 2003 που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Frank, η Amy ήταν 19 ετών και τα τραγούδια της στα περισσότερα από τα οποία συμμετείχε και η ίδια στην σύνθεση, ήταν επηρεασμένα από την ποπ soul της δεκαετίας του '60 και τραγουδίστριες όπως οι Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Billie Holiday και Dinah Washington τις οποίες προφανώς θα παρακολουθούσε από μικρή.

Στους μαύρους Αμερικανούς είχαν βασισθεί βέβαια πριν από αυτήν οι Led Zeppelin, Rolling Stones, Beatles, Who, Eric Clapton και οι περισσότεροι κορυφαίοι Βρετανοί καλλιτέχνες.

Η παρουσία της στην Αμερική και τα 5 βραβεία Grammy που κέρδισε για το δεύτερο άλμπουμ της Back to Black που κυκλοφόρησε το 2006, άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία σε πολλές άλλες γυναίκες από την Βρετανία, όπως οι Adele, Duffy, Jessie J, Florence +The Machine που σε δηλώσεις τους έχουν αποδεχθεί τον ρόλο που έπαιξε στην δικιά τους πορεία η επιτυχία της Amy.

Πίσω από την ανέμελη και συχνά επαναστατική συμπεριφορά της, κρυβόταν μια ευαίσθητη γυναίκα, που οι γονείς της είχαν χωρίσει όταν ήταν 9 ετών, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό και οι επιθέσεις που δεχόταν σε εμφανίσεις της όταν ήταν επηρεασμένη από αλκοόλ ή άλλες ουσίες,  σίγουρα θα επιδείνωσαν τον ψυχικό της κόσμο και θα οδήγησαν στον θάνατο της.

Ουσιαστικά αυτή η γυναίκα πέθανε μόνη χωρίς την βοήθεια του κοινού ΄που την λάτρευε΄ αλλά πάντα το κοινό, αφού πληρώνει, έχει απαιτήσεις να βλέπει αυτό που θέλει και σε καλή κατάσταση.

Θα την θυμόμαστε την Amy, παρά το μικρό σχετικά σε όγκο δισκογραφικό της έργο, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι σαν κι εμάς και έχουν τις αδυναμίες τους, οι αποδοκιμασίες ενώ βρίσκονται στην σκηνή είναι μια βάρβαρη πράξη και αυτά που συνέβησαν στην Σερβία 40 μέρες πριν τον θάνατό της, σίγουρα δεν έκαναν καλό στην ψυχολογία της.

Κώστας Ζουγρής