Τον είχαν πιάσει να αντιγράφει και ο καθηγητής «μονόγραψε» το γραπτό του.

Σοκ προκάλεσε στην αθηναϊκή κοινωνία του 1983, η αυτοκτονία ενός 16χρονου μαθητή με το υπηρεσιακό περίστροφο του πατέρα του. Οι συμμαθητές του υποστήριξαν ότι η μονογραφή της κόλλας του, από τον καθηγητή στο πρωινό διαγώνισμα, οδήγησαν τον αδικοχαμένο μαθητή σε απόγνωση.

«Μήπως φταίω εγώ που του φώναζα για καλύτερους βαθμούς;» αναρωτιόταν απελπισμένα η μητέρα του. Η τραγική αυτοκτονία του 16χρονου 23 Μαΐου 1983. Ο 16χρονος μαθητής, αυτοπυροβολήθηκε στο υπνοδωμάτιο των γονιών του, λίγη ώρα αφού επέστρεψε από το σχολείο. Το «38άρι» πιστόλι του χωροφύλακα πατέρα του, ήταν το μέσο.

Ο πρώτος άνθρωπος που αντίκρισε τον αδικοχαμένο «πνιγμένο» στο αίμα, ήταν η μητέρα του η οποία αφηγήθηκε: «Στις 8:30 το πρωί, έφυγα μαζί με τον άνδρα μου, για να κάνω εξετάσεις χοληστερίνης. Αποχαιρετίσαμε τον γιο μας και του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία, γιατί έγραφε διαγώνισμα στα αρχαία ελληνικά. Όταν επιστρέψαμε, επισκεφθήκαμε ένα φιλικό μας ζευγάρι, που μένει στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας μας. Ο άνδρας μου έμεινε εκεί κι εγώ ανέβηκα στο σπίτι, γιατί είχα δουλειές. Βρισκόμουν στην κουζίνα, όταν άκουσα από την κρεβατοκάμαρά μας κάποιο θόρυβο. Πήγα εκεί και είδα τον γιο μου γεμάτο αίματα. Άρχισα να φωνάζω βοήθεια. Αμέσως έφτασε ο άνδρας μου και μερικοί γείτονες. Όταν σήκωσαν το παιδί, είδα το περίστροφο. Βρισκόταν κάτω από την πλάτη του». 

Οι τοίχοι του δωματίου, στο οποίο βρέθηκε ο 16χρονος μαθητής, ήταν γεμάτοι αίμα. Η σφαίρα βρέθηκε ανάμεσα στα σεντόνια. Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι, πιθανώς η σφαίρα είχε χτυπήσει πρώτα στον τοίχο, μισό μέτρο πάνω απ’ το κρεβάτι και μετά εξοστρακίστηκε. Ο νεαρός μεταφέρθηκε άμεσα στον «Ευαγγελισμό». Ωστόσο, οι γιατροί δεν έδιναν καμία ελπίδα. Ο νευροχειρούργος που τον εξέτασε ξεκαθάρισε «Η σφαίρα μπήκε από τον δεξιό κρόταφο και βγήκε από το αριστερό βρεγματικό. Δεν υπάρχει ελπίδα. Μόνον η καρδιά του λειτουργεί». Μέσα σε λίγα λεπτά ήταν νεκρός. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πατέρας του ήταν σοκαρισμένος. Κάθε τόσο μονολογούσε «Το περίστροφό μου, το περίστροφό μου.. Ποτέ δεν το είχε πιάσει στα χέρια του.. Γιατί τώρα..». Από την άλλη η μητέρα του διαρκώς αναρωτιόταν κλαίγοντας «Στο παλιό μας σπίτι κρύβαμε το περίστροφο στο πατάρι.. Τώρα τι το θέλαμε στο κομοδίνο..».

Το μοιραίο διαγώνισμα

Από την πρώτη στιγμή που έμαθαν το τραγικό συμβάν, τρεις συμμαθητές και φίλοι του, ανέφεραν ότι ένας πιθανός λόγος που τον οδήγησε στην αυτοκτονία ήταν η μονογραφή της κόλλας του στο πρωινό διαγώνισμα. Όπως περιέγραψαν, ο αδικοχαμένος είχε ένα «σκονάκι» κάτω από το θρανίο του με το θέμα της ημέρας. Ο καθηγητής το ανακάλυψε και του μονόγραψε την κόλα, όπως ήταν η διαδικασία. «Φοβόταν ακόμη και όταν έπαιρνε 13 ή 14, όχι μόνο τη μονάδα», δήλωσαν οι συμμαθητές του.

Την ίδια εκδοχή ενίσχυαν οι προβληματισμοί της μητέρας του. «Μήπως έγινε τίποτα στο σχολείο; Μήπως φταίω εγώ που του φώναζα για καλύτερους βαθμούς;», αναρωτιόταν. Την επόμενη ημέρα έγινε η κηδεία του μαθητή στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων. Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και η εκπρόσωπος των συμμαθητών του, δήλωσαν: «Πρέπει να γίνει παράδειγμα η πράξη του, για τους γονείς, που πρέπει να μάθουν να μην καταπιέζουν τα παιδιά τους». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», τη στιγμή που κατέβαζαν το φέρετρο στη γη, η μάνα του 16χρονου ξέσπασε σε φωνές και κλάματα ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή φαινόταν ψύχραιμη. «Το φιλοτιμό σου σ΄έφαγε, αγόρι μου», φώναζε με αναφιλητά.