Συμβουλές για να ξεπεράσεις το στρες και τον φόβο μετά την καταστροφή από τις φωτιές

POP UP TEAM
/
9 Αυγούστου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Οι θλιβερές εικόνες των τελευταίων ημερών σου προκαλούν κόμπο στο στομάχι ακόμη και αν δεν ανήκεις στους πυρόπληκτους.

Εικόνες ανείπωτης θλίψης καικαταστροφής από τα ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς στη χώρα μας κάνουν τον γύρο του κόσμου τα τελευταία 24ωρα και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια που να περιγράφουν την κατάσταση.Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια, τα ζώα και τις περιουσίες τους ενώ απειλήθηκαν άμεσα ανθρώπινες ζωές.

Εάν βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μια φυσική καταστροφή (όπως μια πυρκαγιά ή μια πλημμύρα), είναι πολύ σημαντικό να μάθεις τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν αυτά τα γεγονότα.

Οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν υψηλά επίπεδα άγχους, θλίψης και θυμού σε όσους επηρεάζονται άμεσα. Θεωρούνται τραυματικά συμβάντα και μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Σε αντίθεση με άλλα τραυματικά γεγονότα, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στα επίπεδα άγχους και διαταράσσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

http://youtu.be/ORs3-tRokGU

Τι πρέπει να κάνεις
1) Αναζήτησε υποστήριξη.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έγκαιρη παρέμβαση, οι πόροι και η υποστήριξη από άλλους μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις αρνητικές επιπτώσεις ενός τραυματικού γεγονότος. Υπάρχει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης που θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε αυτές τις καταστάσεις.

2) Προσπάθησε να διατηρήσεις το πρόγραμμά σου.

Για παράδειγμα, όρισε ώρες για γεύματα, ξύπνα νωρίς το πρωί ή μίλησε με την οικογένεια και τους φίλους σου. Μια φυσική καταστροφή μπορεί να διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το κανονικό σου πρόγραμμα αυξάνοντας το βαθμό στον οποίο η ζωή σου γίνεται χαοτική και εκτός ελέγχου. Διατηρώντας ένα καθημερινό, δομημένο πρόγραμμα θα δημιουργήσεις μια αίσθηση «κανονικότητας» και ελέγχου.

3) Εξέφρασε τα συναισθήματά σου.

Μοιράσου τα συναισθήματά σου με άλλους, ή τουλάχιστον, βρες κάποιο τρόπο εκτόνωσης. Μια φυσική καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συναισθήματα θυμού, άγχους και θλίψης. Αυτά τα συναισθήματα πρέπει να εκφραστούν διαφορετικά μπορεί να γίνουν πιο έντονα αν τα κρατάς μέσα σου.

4) Βρες προσωπικό χρόνο.

Μια φυσική καταστροφή μπορεί να σε εξαντλήσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Η αυτο-φροντίδα είναι αναπόσπαστο μέρος της συναισθηματικής και σωματικής μας υγείας. Η φροντίδα για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σου μπορεί να αυξήσει την ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις το τραύμα. Δώσε έμφαση στον ύπνο, τη διατροφή και την άσκηση ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης μετατραυματικού στρες.

 

 

Με πληροφορίες από queen.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved